Banja Luka

Vještačenje o tragediji koči nedostatak novca?!

Okružno tužilaštvo Banjaluka je gotovo 17 mjeseci nakon pada aviona u Zalužanima, u kojem je poginulo pet Banjalučana, utvrdilo da uopšte nije nadležno za istragu te je predmet proslijedilo Tužilaštvu BiH.

Izvor:ATV

Saznaju to „Nezavisne“, čiji izvori tvrde da se pravi uzrok „prebacivanja vrućeg krompira“ krije u tome što banjalučko tužilaštvo nije imalo novac za isplatu vještačenja spisa o ovoj tragediji, a koje sprovodi Fakultet za saobraćaj i komunikacije Sarajevo.

Naime, Okružno tužilaštvo Banjaluka, koje od provog dana rukovodi istragom, isplatilo je spomenutom fakultetu tek manji dio, od potrebnih 38.000 maraka.

Zasad, zvanično smo dobili potvrdu da banjalučki tužioci više neće „češljati“ ovaj slučaj, koji je šokirao, ne samo grad na Vrbasu već i cijelu BiH i region.

„U toku sprovođenja određenih istražnih radnji od strane ovog tužilaštva, postupajuća tužiteljica je zaključila da se radi o krivičnom djelu iz nadležnosti postupanja Tužilaštva BiH, odnosno, o krivičnom djelu koje je propisano Krivičnim zakonom BiH, te je iz tog razloga predmet proslijeđen na postupanje Tužilaštvu BiH“, kaže Maja Đaković-Vidović, portparol Okružnog tužilaštva Banjaluka, te precizira da je predmet proslijeđen 7. oktobra.

Po svemu sudeći, porodice petorice Banjalučana, članova ovdašnjeg padobranskog kluba, koji su poginuli u ovoj nesreći, načekaće se da pravda bude zadovoljena, budući da još nije ni završeno vještačenje spisa.

„Troškovi vještačenja koje je još u toku i koje sprovodi Fakultet za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, iznose 38.000 KM. Okružno tužilaštvo Banjaluka je kao predujam isplatilo novčani iznos od 9.000 KM. Razliku troškova vještačenja preuzeće Tužilaštvo BiH, na osnovu dogovora Okružnog tužilaštva Banjaluka i Tužilaštva BiH“, ističe Đaković-Vidovićeva.

Stručnjaci sarajevskog Fakulteta za saobraćaj i komunikacije ranije su rekli da su sa 95-odstotnom sigurnošću utvrdili zašto je letjelica pala, pa se javnost s razlogom pita kada će sve kockice konačno biti posložene.

Istovremeno, iz odgovora, koji su Nezavisne novine dobile iz Tužilaštva BiH, ostaje nejasno i da li će uopšte da preuzmu predmet.

„Sredinom ovog mjeseca dobili smo dopis iz Okružnog tužilaštva Banjaluka, koji se odnosi na avionsku nesreću u Banjaluci, sa zahtjevom da Tužilaštvo BiH preuzme procesuiranje ovog predmeta. Nakon što postupajući tužilac, kojem je predmet dodijeljen, analizira spis i donese odluku, javnost će moći da bude obaviještena o odluci“, kažu u Tužilaštvu BiH.

Pero Karanović, otac pokojnog Stefana, bio je iznenađen novonastalom situacijom.

„Mislio sam da je istraga završena. Ne znam šta da kažem sada na sve ovo, ne znam kako da to komentarišem“, rekao je kratko Karanović.

Tragedija se dogodila 20. maja prošle godine, iza 13 časova, nedugo nakon polijetanja malog sportskog aviona tipa cesna i to na dijelu staze za automobilske i motociklističke trke u Zalužanima, koji je poznatiji kao „lakat“.

Očevici koji su gledali kako se ruši letjelica u kojoj su bili članovi Padobranskog kluba Banjaluka, tada su ispričali da se prvo začulo brujanje aviona u vazduhu, a onda se pojavio i dim u cesni. Poslije pada, četvorica mladića izgorjela su u olupini aviona, dok je beživotno tijelo petog ležalo pored kola Hitne pomoći.

Pad i tragičnu smrt sinova, uz zastrašujući vrisak, posmatrale su majke padobranaca, koje sa očevima još ne mogu da se pomire ni sa sudbinom, ni sa činjenicom da, kako kažu, istraga tapka na mjestu.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog