Republika Srpska

Koga i koliko plaćaju radnici u Republici Srpskoj

Fondacija CPI iz Sarajeva na interenet stranici www.budzeti.ba predstavila je poreski kalkulator koji omogućava da građani vide u koju svrhu se doznačavaju sredstva ukoliko poslodavac izmiruje obaveze na osnovu poreza i doprinosa na plate radnika.

autor: Branislav Mihajlović
b.mihajlovic@frontal.ba

Na osnovu podataka da je septembarska prosječna plata u Republici Srpskoj 813 KM, a broj radnika prema podacima Privredne komore RS 238.836,  vidi se da radnici mjesečno zarade 59 miliona KM za penzije, a tek nešto više od tri miliona se izdvaja za nezaposlenost. Od zarađenih radničkih bruto plata 4.845.982 KM odlazi na rad zakonodavne i izvršne vlasti, a nešto više od polovine tog iznosa, odnosno 2,6 miliona na kompletno obrazovanje.
Prema ovoj raspodjeli sredstava iz radničkih bruto plata za ekonomske aktivnosti mjesečno ide 673,5 hiljade KM, kulturu 107 hiljada KM i na životnu sredinu 65 hiljada KM.

U kompletnom iznosu za septembar po ovoj računici se u budžete slilo 127,827,416 KM. Kada bismo podatak o prosječnoj septembarskoj plati uzeli kao parametar za cijelu godinu, dolazimo do cifre 1,533,928,986 KM – što je blizu iznosa budžeta Republike Srpske. Samo od plata radnika.

Naravno, ovo sve uz pretpostavku da poslodavci ispunjavaju zakonsku obavezu i uplaćuju poreze i doprinose radnicima, a svakodnevno svjedočimo da to ne rade ni preduzeća i ustanove čiji menadžment postavlja Vlada.

Na www.budzeti.ba možete unijeti podatak Vaše neto plate i pogledati u svakom pojedinačnom slučaju koga ste koliko finansirali u Bosni i Hercegovini. Samo po osnovu vašeg rada.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog