Region

Vučić na Kosovu: Poštujte Srbiju, izađite na izbore

Vicepremijer Aleksandar Vučić poručio je Srbima na Kosovu da izbori 3. novembra nisu partijski, već izbori koji se tiču budućnosti Srba na KiM, izbori na kojima se mnogo toga odlučuje

Izvor:Novosti

GRAČANICA - Vicepremijer Aleksandar Vučić pozvao je danas iz Gračanice Srbe na Kosovu i Metohiji da budu odgovorni prema svojoj deci i svojoj budućnosti i da poštuju državu Srbiju i izađu na izbore.

"Ne može država biti dobra samo kad isplaćuje plate i penzije, a loša ako zamoli da izađu na izbore, kako bi dobili i međunarodnu verifikaciju, odnosno potvrdu za postojanje Zajednice srpskih opština", poručio je Vučić na završnom skupu Građanske inicijative Srpska.

On je okupljenima rekao da se zapitaju šta će dobiti ako ne izađu na izbore, osim što će, kako je rekao, gradonačelnik Kosovske Mitrovice biti neko ko nije Srbin ili će Gračanicu voditi neko koga oni ne bi želili da vide na tom mestu.

Izbori 3. novembra nisu, istakao je, partijski, već izbori koji se tiču budućnosti Srba na KiM, izbori na kojima se mnogo toga odlučuje.

Naglasivši da je u Gračanicu došao ne da bi govorio lepe i prijatne, već teške, vicepremijer je Srbima poručio:

"Vi ste ti koji držite i čuvate Srbiju na KiM i srpstvo, bez vas sve to što je Srbija činila ne bi vredelo apsolutno nbišta. Vi ste izdržali, progone, otpuštanje, nepravde".

On je zamolio Srbe da budu mudriji, rekavši:

"Da ratujemo niti možemo, niti hoćemo, naš je posao da u miru obezbedimo budućnost za našu decu".

Vučić je kazao da sada biramo između mogućnosti i opstanka srpskog naroda, s jedne strane, i prošlosti i veoma neizvesne budućnosti i nestanka našeg naroda, s druge strane.

On je podvukao da se na izborima 3. novembra odlučuje o stvaranju Zajednice srpskih opdština, a da je za njeno uspostavljanje potrebno najmanje šest opština.

Prema njegovim rečima, različiti faktori, sa Kosova i spolja, na različite načine pokušavaju da izdejstvuju da ne bude šest opština, da se ne stvori zajednica srpskih opština, da u Kosovskoj Mitrovici ne bude izabran čovek koji će želeti stvaranje te zajednice.

"Oni žele da imaju punu kontrolu nad srpskom zajednicom i da kažu da su rešili problem. Mi nećemo da budemo problem, već želimo da živimo na svome, da naša deca uče svoj jezik i svoje pismo i da se raduju kao i sva ostala deca na ovom svetu", kazao je Vučić i upitao:

"Zar je to mnogo?".

Vicepermijer je podvukao da Srbi i Srbija ne žele i ne trraže neprijatelje nigde, već da žele da imaju dobre komšije i prijatelje, ali i da "hoće da imaju svoje ime i prezime, svoju zastavu i svoj barjak, kojim će da se ponose".

"Posle 3. novembra treba da počnemo da razmišljamo kako da pokrenemo ekonomiju, da naš narod na KiM živi bolje", kazao je Vučić prenevši građanima vest da je po prvi put posle dugo godina zabeležen industrijski rast od 3,2 osto u Srbiji.

Te znake oporavka sprske privrede, prema njegovim rečima, želi da "vidi i ovde".

"Mi moramo da vodimo pametniju i pamentu politiku, nego što su vodili neki drugi. Sami na svetu ne mozemo biti i to smo pokusali i nismo uspeli", ukazao je vicepremijer.

Prošlo je to vreme, dodao je, a rezultati takve politike nisu bili najbolji, iako je namera bila možda dobra.

Prema Vučićevim rečima, mudrost mora biti ispred svega kako bi se u dogovoru sa svetom dobilo što je naše, kako bi sačuvali svoja ognjišta, da se rađa više srpske dece, nego što je to danas šlučaj i da ta srpska deca imaju svoje škole, ali i mesto gde će da rade.

Vučić je okupljenim građaninama u Gračanici kazao da Srbija ne sme i da nikada neće i ne može da ih ostavi.

On je istakao da im neće reći za koga da glasaju pošto je iz međunaropdne zajednice zamoljen da se ne meša, ali je poručio da sami vide na čijem je sklupu.

Takođe je uputio molbu svima iz međunarodne zajednice da ne zaborave, ako žele da imaju podršku srpskog naroda da ne primenjuju dvostruke aršine.

On je naveo da će pomagati koliko bude mogao, ali da je na Srbima na Kosovu kako će živeti i da treba da ima što više pripadnika srpke zajednice na KiM.

"Treba da imamo dobre odnose sa komšlijama Albancima", rekao je Vučić, ali je i naveo da nikada ne damo ono što je naše i budemo uvek svoj na svome.

Iako mi je Priština naložila da prvo idem u manastir, ja sam prvo došao u Gračanicu među Srbe, rekao Aleksandar Vučić okupljenim građanima u centru Gračanice, gde se održava završni skup Građanske inicijative "Srpske".

Najpre sam došao među Srbe, a tek posle ću posetiti manastir Gračanicu, iako mi je Priština "naložila" obrnut scenario, jer moju posetu smatra verskom, rekao Vučić okupljenim građanima.

Uoči lokalnih izbora koji se u nedelju održavaju na Kosovu, u poseti Gračanici borave prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vučin. U Gračanicu je doputovao i ministar pravde Nikola Selaković.

Aleksandar Vučić je rekao da je najpre došao u Gračanicu među Srbe, a tek posle će posetiti manastir Gračanicu, iako mu je Priština "naložila" obrnut scenario, jer njegovu posetu smatra verskom.

"U Manastir ću otići posle, a oni neka rade šta hoće", poručio je Vučić i dodao da je to uradio "iz prkosa".

Prethodno se okupljeni obratio ministar pravde Nikola Selaković, koji je pozvao Srbe sa Kosova i Metohije da u što većem broju izađu na izbore 3. novembra i glasaju za Građanski inicijativu "Srpska".

"Recite svima da ko nije za Srpsku, nije ni za Srbiju", rekao je Selaković.

Ministar je poručio okupljenim građanima da je 3. novembar jedinstvena prilika da se "zaustavi odlazak i omogući povratak Srba na Kosovo i Methoiju".

"Treći novembar je jedinstvena prilika da omogućimo sve ono što smo teškom mukom, sa dosta energije i napora, radili u nekoliko prethodnih meseci - da sprečimo da vidimo i poslednje Srbe da odlaze sa Kosova i Metohije", poručio je Selaković.

Veliki broj građana dočekao je delegaciju iz Beograda aplauzima i uzvicima "Vučiću, Vuline - Srbine".

Oni su se pridružili kandidatima Građanske inicijative "Srpska" na bini u centru Gračanice, gde se održava završni skup te inicijative, koju podržava Vlada Srbije. Po njihovom dolasku intonirana je himna Srbije "Bože Pravde".

Građani nose transparente Građanske inicijative "Srpska", zastave Republike Srbije, kao i preduzeća "Trepča".

Centralna ulica u Gračanici je zatvorena za saobraćaj zbog velikog broja ljudi koji se kreću ka centru.

Uočljivo je prisustvo velikog broja pripadnika kosovske policije, koja je postavila po najmanje dva policajca na svakih 20-tak metara, a prisutni su i pripadnici Euleks policije i Kfora.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog