EU integracije BiH

Srbi na Kosmetu dobijaju novac prvobitno namijenjen BiH?

SARAJEVO - BiH je izgubila prvih 15 od ukupno 47 miliona evra IPA pomoći EU za ovu godinu, a novac koji je prethodno bio određen za BiH otišao je Srbima na Kosovu i Metohiji, potvrdio je visoki zvaničnik Evropske komisije iz Brisela.

izvor: Srna

"S obzirom na zastoj u reformama i nepostojanje dogovora o odluci `Sejdić-Finci` pokrenuta je procedura za preraspoređivanje 47 miliona evra iz IPA paketa za BiH. Što više političari iz BiH budu razvlačili postizanje dogovora i rješavanje otvorenih pitanja sa EU, to će gubitak za BiH biti veći", rekao je ovaj diplomatski izvor za sarajevski "Dnevni avaz".

Odluku da se obustavi dio pomoći BiH iz IPA fondova za ovu godinu, komesar EU za proširenje Štefan File objavio je 16. oktobra nakon nesupjele runde razgovora o odluci "Sejdić-Finci".

Briselski izvor rekao je da File intenzivno lobira i da za BiH budu uskraćeni i drugi izvori finansija dostupni putem međunarodnih finansijskih ustanova, u prvom redu Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

"Ovih dana File ima sastanke sa evropskim članovima ovih institucija, te još nekih banaka, tokom kojih će se razmatrati mogućnosti da i one slijede primjer EU i, ako ne bude dogovora, BiH izoluju i ekonomski, ne samo politički", tvrdi diplomatski izvor.

Iz Fileovog kabineta prije dva dana saopšteno da će Evropska komisija prerasporediti dodatna finansijska sredstva u okvirima IPA kako bi podržala provođenje Prvog sporazuma o principima kojim se normalizuju odnosi Beograda i Prištine.

"Poseban IPA program pomoći će da budu zadovoljene potrebe Srba u opštinama širom Kosova, gdje su oni u većini. Poseban akcent dat je u opštinama koje su na sjeveru Kosova. Novac će se ciljano trošiti na projekte infrastrukture, ruralnog i regionalnog razvoja, zapošljavanje i zaštitu životne sredine", navedeno je u saopštenju.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog