Region

Albanija, trovanja na poljima kanabisa

Najmanje 700 ljudi zatražilo medicinsku pomoć zbog trovanja narkoticima, u selu za koje se vjeruje da je najveći proizvođač marihuane na Balkanu. Pacijenti, među kojima ima i djece mlađe od 15 godina, imali su napade povraćanja, bolove u stomaku, srčane tegobe i visok krvni pritisak, kažu ljekari.

izvor: RTS/Frontal

Svi pacijenti, za koje se vjeruje da su radnici na poljima kanabisa u selu Lazaret na jugu Albanije imali su slične simptome i "ozbiljne smetnje od trovanja kanabisom", rekao je doktor Hisni Luka iz bolnice u obližnjem gradu Đirokastra novinarima, prenosi Beta.

"Pacijenti, među kojima, takođe, ima tinejdžera i čak djece mlađe od 15 godina, imali su napade povraćanja, bolove u stomaku, srčane tegobe i visok krvni pritisak", rekao je Luka.

Simptomi se dovode u vezu s njihovim radom na sađenju, branju, presovanju i pakovanju kanabisa, dodao je on.

Najmanje 40 odsto radnika na poljima kanabisa u Lazaratu, selu sa jakim obezbjeđenjem, oko 240 kilometara od Tirane, čine tinejdžeri.

Vlasti navode da je Lazaret, koji se nalazi blizu grčke granice, najveći proizvođač kanabisa u Albaniji, čija se godišnja proizvodnja procjenjuje na oko 900 tona droge u vrijednosti od 4,5 milijardi evra.

Lazarat-kanabis.jpg

U avgustu, policija je privela najmanje 50 radnika koji su radili na poljima kanabisa, dok su dvije osobe povrijeđene od zalutalih metaka koje su ispalili trgovci narkoticima pokušavajući da spriječe policiju da uđe u selo.

Selo Lazaret čuvaju naoružane patrole, naveo je AFP.

Albanija se smatra glavnom tranzitnom zonom za drogu i vodećim snabdijevačem kanabisa u Evropi.

Prošle godine, policija je zaplijenila više od 10 tona kanabisa, namijenjenih evropskom tržištu, prije svega Grčkoj i Italiji.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog