Region

Hrvatska: Referendum o definiciji braka

ZAGREB - Dok je ovih dana na adrese hrvatskih biskupa stiglo pismo iz Vatikana u kojem papa Franja sprovodi anketu kako bi saznao mišljenje vjernika o gej brakovima, homoseksualcima, pobačaju, Katolička crkva u Hrvatskoj svim silama podržava referendum o definiciji braka.

izvor: Novosti

Naime, građani Hrvatske uskoro će da na referendumu odluče hoće li se mijenjati Ustav, a kako sada stoje stvari, većina će biti za definiciju braka kao zajednice muškarca i žene.

Na Dušni dan vjernike je tvrdim stavom bombardovao i pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, koji je osudio sadašnju lijevu vlast za svojevrsnu kulturnu revoluciju. Zločinačka ideologija sadašnjeg režima prijeti porodici, poručio je biskup Pozaić, rekavši da se iza zdravstvenog vaspitanja nameće ideologija pranja mozgova. Naime, crkva i dalje ne može da se pomiri sa uvođenjem zdravstvenog vaspitanja, pa Pozaić tvrdi da hrišćanofobija poprima bolne razmjere u Hrvatskoj.

Odmah je reagovao ministar obrazovanja Željko Jovanović, jedan od jastrebova sadašnje SDP-ove vlade, koji je, inače, u konfliktu sa svima, od univerziteta, Olimpijskog odbora do prosvjetara i crkve, poručivši Pozaiću da ne čita ono što govori papa Franja:

- Je li biskup pročitao bar jednu papinu knjigu? Poslije još jedne njegove "propovedi", siguran sam da nije - napisao je Jovanović, stavivši pomoćnom biskupu zagrebačkom pod nos riječi pape Franje da se užasava intelektualaca koji nemaju talenta i etičara koji u sebi nemaju dobrote.

Sukob crkve u Hrvatskoj i sadašnje vlasti mogao bi da kulminira ako vlada pokuša da izigra rezultate referenduma o definiciji braka koji će biti održan 1. decembra. Do sada je bilo pokušaja da politički amateri iz SDP-a kroje ustavne promjene kako njima odgovara, što je izazvalo i oštru reakciju Ustavnog suda. Naime, najviše sudsko tijelo je naglasilo da želja građana na referendumu mora da se poštuje, iako Vesna Pusić tvrdi da manjinska pitanja i ljudska prava nisu za referendum:

- Na građanima je da odbrane ljudska prava svih, jer braneći ljudska prava jedne manjine, već sutra brane i svoja - tvrdi Pusićeva.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog