Region

Bijelo Polje: Štrajkači padaju u nesvest

BIJELO POLjE - Štrajk glađu sedamdesetak invalida rada iz ovog grada i Rožaja poprima sve dramatičnije razmere.

izvor: Novosti

Poslije sedam dana izgladnjivanja, tokom kojih je na bolničko liječenje bilo prisiljeno dvadesetak iznemoglih ljudi, invalidi su prestali da uzimaju i vodu, ali ne prihvataju ni bilo kakvu ljekarsku pomoć!

U utorak su praktično na silu u bolnicu odnijeta četvorica invalida, među kojima je i predsjednik Udruženja invalida rada iz Bijelog Polja Lazar Knežević, koga su kolege na rukama iznijele iz kancelarije i prevezle u bolnicu.

Sa njim su odnijeti i Halil Balić i Dragan Protić, kao i Momčilo Leković. Osim Lekovića, koji je zadržan na liječenju u bjelopoljskoj bolnici, ostala trojica su se štrajku priključili omah pošto su ljekari uspjeli da ih osvijeste...

U utorak su se štrajkači konačno sastali s predsjednikom opštine Bijelo Polje Aleksandrom Žurićem, koji ih je obavijestio da će pokušati da ugovori sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja, kao da se radi o zahtjevu grupe bezbrižnih građana kojima se prohtjelo da se prošetaju i susretnu sa činovnicima iz državne administracije.

- Žurić nam je kazao da je nemoćan bilo šta da pomogne, tražeći od nas da sačuvamo zdravlje i da odustanemo od ovakog vida protesta.

Saopštili smo mu da ostajemo pri svojim zahtjevima i poslali smo pismene zahtjeve na ruke Šućka Bakovića, zaštitnika ljudskih prava i još jednom ga upoznali na koji smo način diskriminisani, kaže Marko Hajduković, potpredsjednik opštinskog udruženja invalida rada iz Bijelog Polja.

Inače, invalidi rada zahtijevaju da muškarci sa 55, a žene sa 50 godina starosti, bez obzira na penzijski staž idu u penziju, odnosno muškarci sa 30 a žene 25 godina radnog staža, i da uslovi penzionisanja budu po deset evra po godini penzijskog staža.

Traži se i da invalidi koji nisu ostvarili nijedno od ovih prava pređu kod Fonda PIO i da im primanja ne mogu biti manja od 70 odsto prosečne penzije u Crnoj Gori.

Zahteva se i isplata invalidima otpremnina od strane Fonda rada i dobijanje sredstava po ovom osnovu onim invalidima koji su međuvremenu preminuli, ali i subvenicije u plaćanju električne energije.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog