Vijesti

Rektor Stanić: Cilje povećanje naučno-istraživačkog rada na fakultetima

BANJALUKA- Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić ističe da je Univerzitet, tokom 38 godina rada i postojanja, svojim kapacitetima i uspjesima potvrdio da je najjača i najveća visokoškolska ustanova u Republici Srpskoj, ali da ne zaostaje ni za univerzitetima u regionu.

izvor: Srna/Frontal

On u intervjuu naglašava da je posebno ponosan na uspjehe studenata Banjalučkog univerziteta koje su postigli na međunarodnim naučnim skupovima i na umjetničkom polju, čime su potvrdili da je ovaj univerzitet u funkciji razvoja Srpske.

"Uporedo sa stalnim usavršavanjem nastavnih planova i programa, naši dalji planovi idu u pravcu ulaganja u opremu i laboratorije, prije svega na tehničkim i medicinskom fakultetu, a na osnovu toga imaćemo pravo da tražimo od profesora i asistenata da više zarađuju istraživanjem da se ne bi oslanjali isključivo na budžetska sredstva“, precizra rektor Stanić.

S ciljem povećanja naučno-istraživačkog rada na fakultetima, Stanić je najavio i opremanje laboratorija na Prirodno-matematičkom fakultetu, ističući da će ti projekti imati i pozitivan efekat na rješavanje problema nedostajuće prakse za studente.

"Na našim fakultetima, u toku studija, nedostaje stručna praksa i tražimo način i rješenja kako da tu komponentu uključimo u nastavni proces da naši studenti ne bi izašli sa diplomom, a da ne znaju rješavati probleme iz prakse“, rekao je Stanić.

Prema njegovim riječima, za studente je značajna i uloga Univerzitetskog preduzetničkog centra koji tokom realizacije različitih projekata obezbjeđuje praksu za studente.

Među projektima planiranim za narednu godinu rektor je najavio pripreme za početak gradnje Šumarskog fakulteta, a nakon toga i Medicinskog fakulteta, u sklopu Kliničkog centra u Banjaluci.

"Razmišljamo i o Prirodno-matematičkom fakultetu čija zgrada nije adekvatna, ali još predstoji da vidimo na koji način ćemo to rješavati“, rekao je Stanić i podsjetio da je nedavno završena zgrada Fakulteta političkih nauka, te da je u toku rekonstrukcija i proširenje objekta za Arhitektonsko-građevinski fakultet, kao i izgradnja Četvrtog paviljona studentskog doma.

On navodi da je Univerzitet u Banjaluci stalno u reformskim procesima i stalnoj težnji da se više i bolje radi na postizanju kvaliteta, što potvrđuje i akreditacija ove visokoškolske ustanove.

Povodom obilježavanja 38 godina rada i postojanja Univerziteta u Banjaluci, u svim organizacionim jedinicama Univerziteta tokom oktobra, novembra i decembra biće održano niz naučnih skupova, okruglih stolova, prezentacija i drugih prigodnih aktivnosti.

Tim povodom u Banjaluci će biti položeno cvijeće na spomen-ploču studentima i profesorima koji su poginuli u proteklom ratu, dok će svečana akademija biti održana 7. novembra u Narodnom pozorištu u Banjaluci, sa početkom u 13.00 časova.

Univerzitet u Banjaluci osnovan je 7. novembra 1975. godine, a tada je u sastavu Univerziteta bilo pet fakulteta: Elektrotehnički, Tehnološki, Mašinski, Pravni i Ekonomski i tri više škole.

Medicinski fakultet osnovan je 1978. godine. Kasnije su osnovani i ostali fakulteti: Poljoprivredni i Šumarski 1992. godine, Filozofski 1994. godine, Arhitektonsko-građevinski 1995. godine, Prirodno-matematički 1996. godine, Akademija umjetnosti 1999. godine, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta 2001. godine, a Filološki, Fakultet političkih nauka i Rudarski 2009. godine.

Univerzitet u Banjaluci danas ima 16 fakulteta i jednog priključenog člana - Visoku školu unutrašnjih poslova. Ima 56 studijskih programa na kojima radi oko 650 profesora, 400 asistenata i 450 administrativnih službenika.

Trenutno na Univerzitetu studira oko 17.000 studenata, a do sada je na Univerzitetu u Banjaluci diplomiralo više od 26.000 studenata; tu je i 700 specijalista, 650 magistara i 300 doktora nauka. /kraj/nt/

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog