EU integracije BiH

Pravosudne institucije moraju biti u mogućnosti da rade bez političkog pritiska

Kancelarija visokog predstavnika, Delegacija Evropske unije/specijalni predstavnik EU i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini izražavaju snažnu podršku državnim pravosudnim institucijama u BiH.

izvor: Frontal

„U tom pogledu, osuđujemo pokušaje da se izvrši politički pritisak i neprimjeren uticaj na ove institucije, kao što je to učinila Narodna skupština Republike Srpske 29. oktobra 2013. godine. Narodna skupština Republike Srpske je dužna poštovati i čuvati nezavisnost pravosuđa, koje mora biti u mogućnosti funkcionisati bez ikakvog pritiska, bilo zakonodavnih ili izvršnih organa“, ističe se u zajedničkoj izjavi.

Dodaje se i da  je jurisdikcija Evropskog suda pitanje koje se tiče mnogih zemalja i odluke Evropskog suda za ljudska prava trebaju se shvatiti kao sredstvo za unapređenje sistema za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u određenoj zemlji, a ne da se koriste za ugrožavanje nezavisnosti pravosuđa.  

Naglašavaju da sposoban, nezavisan i nepristrasan pravosudni sistem predstavlja osnovnu garanciju za vladavinu prava, demokratiju i poštivanje ljudskih prava.     

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog