Vijesti

Odobreno 1,3 miliona KM za rekonstrukciju zgrade za bh. institucije

SARAJEVO – Savjet ministara BiH danas je, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, odbrio izdavanje 1,3 miliona KM iz budžetske rezerve za rekonstrukciju zgrade u Sarajevu od oko 3.000 metara kvadratnih, gdje će trajno biti smješteno osam institucija BiH koje godišnje na zakup troše milion KM.

izvor: Srna

Prema odluci, koja je u posjedu Srne, uloženih 1,3 miliona KM isplatiće se za godinu i četiri mjeseca, a trajno će biti riješen smještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH, Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, Agencije za javne nabavke, Konkurencijskog savjeta BiH, Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH, Kancelarije za veterinarstvo BiH, Direkcije za ekonomsko planiranje BiH i Agencije za osiguranje BiH.

Zgrada u sarajevskoj ulici Maršala Tita 9a upisana je kao vlasništvo BiH, a prostorije su do sada koristile federalne institucije i neke političke partije.

Nakon što su službe za zajedničke poslove institucija BiH i Federacije BiH /FBiH/ obavijestile Ministarstvo finansija i trezora BiH da su dotadašnji korisnici organa FBiH iselili iz ovog objekta, odlučeno je da se preuzimanjem ove zgrade trajno riješi smještaj za institucije BiH koje plaćaju zakup na raznim lokacijama u Sarajevu.

Prethodno je Služba za zajedničke poslove FBiH, na osnovu odluke federalne Vlade, prestala da pruža usluge održavanja u ovoj zgradi, a nadležni odsjek Ministarstva finansija i trezora BiH završio je preglede kancelarijskog prostora koji će biti rekonstruisan za smještaj osam institucija BiH koje godišnje na zakup troše 1.005.512 KM.

Današnjom odlukom Savjeta ministara BiH, projekat rekonstrukcije objekta u ulici Maršala Tita u Sarajevu za smještaj institucija BiH biće uvršten u program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period 2013-2014. godine.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH istakli su da je ulaganje od 1,3 miliona KM višestruko isplativa investicija, jer se za zakup osam institucija godišnje uštedi milion KM, a na korištenje se dobija zgrada u centru Sarajeva od 3.000 metara kvadratnih, od čega je oko 2.500 metara kvadratnih kancelarijski prostor.

Istovremeno, Savjet ministara danas je, na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, usvojio i Odluku o odobravanju kupovine/nabavke objekata za smještaj institucija BiH u vrijednosti 20 miliona KM.

Od ovog iznosa, za kupovinu 1.700 metara kvadratnih prostora u Sarajevu biće potrošeno devet miliona KM, a šest miliona KM namijenjeno je za smještaj institucija u Mostaru ukupne površine 1.500 metara kvadratnih, dok je za smještaj institucija u Banjaluci odobreno tri milona KM, a u Tuzli i Sarajevu po milion KM.

Prema revizorskim izvještajima institucije BiH godišnje za zakup troše oko 27 miliona KM.

Sredstva i za izgradnju regionalnih centara UIO

Savjet ministara BiH donio je danas Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o odobravanju Projekta izgradnje objekata za regionalne centre Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Mostaru, Tuzli, Sarajevu i Banjaluci.

Istom odlukom obuhvaćeni su i izgradnja graničnog prelaza Gradiška, rekonstrukcija graničnih prelaza Vardište, Deleuša, Uvac, Gorica i Užljebić i obavljanje pripremnih radova za izgradnju graničnih prelaza Bijača i Svilaj.

Ovaj projekat, vrijedan 74.869.100 KM, biće uvršteni u Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period od 2011. do 2014. godine, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka o odobravanju nastavka Projekta informatizacije i jačanja kapaciteta pravosudnih institucija u BiH, koji će biti uvršten u Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period 2014 - 2016. godine. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog