Vijesti

Treći festival nauke u Banja Luci (Foto)

BANJALUKA - Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je danas u Banjaluci Treći festival nauke, koji se organizuje s ciljem promocije naučnog rada, kao i mladih istraživača i inovatora.

izvor:  Srna/Frontal

Komić je rekao da će se na festivalu predstaviti respektabilan broj učesnika i izrazio nadu da će to motivisati mlade ljude na bavljenje "mukotrpnim, ali nadasve kreativnim naučnim radom".

"Na ovim prostorima ima puno umnih i pametnih ljudi i te potencijale treba iskoristiti", istakao je Komić.

On je ukazao na potrebu stalnog potenciranja značaja nauke u javnom mnjenju, jer je ona, kako je istakao, jedan od osnovnih pokretača razvoja, a znanje jedan od najvažnijih strateških resursa.

"Ove godine festival ima fizionomiju kao i prethodnih, i po tome je specifičan, a istovremeno je izraz naše želje da se promociji nauke posveti posebna pažnja", dodao je Komić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se uz pomoć Vlade Srpske spoji ono što se kroz znanje dobija iz akademske zajednice i ono što je potrebno poslovnoj zajednici, doći će do komercijalizacije znanja, što podrazumijeva i nova radna mjesta, veću kompetitivnost privrede i nove razvojne tokove.

On je podsjetio da je rezultat tih nastojanja i elektromobil koji je nedavno promovisan.

U organizaciji ovogodišnjeg festivala učestvuju Centar za promociju nauke, Institut "Mihajlo Pupin" i Društvo fizičara iz Beograda, Elektrotehnički fakultet beogradskog Univerziteta i Beogradska astronomska opservatorija, te oba javna univerziteta u Republici Srpskoj, Univerzitet "Slobomir", Savez inovatora Republike Srpske i Inovacioni centar Banjaluka.

Tokom izložbenog dijela festivala, danas i sutra u Kulturnom centru Banski dvor predstaviće se, između ostalog, mobilni planetarijum beogradskog Centra za promociju nauke, robot "Nao" Instituta "Mihajlo Pupin", mobilni demonstracioni uređaj za prikupljanje i prečišćavanje radnih sredstava i vakumiranje rashladnog sistema Mašinskog fakulteta banjalučkog univerziteta, te softversko rješenje za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom i zvučno pojačalo za gitaru Saveza inovatora Republike Srpske.

Na festivalu će biti organizovana i serija predavanja za novinare o naučnom novinarstvu, medijskim zabludama o nauci, kao i naučno popularna predavanja.

Treći dan festivala, u petak, 8. novembra, biće održana svečana akademija na kojoj će biti nagrađeni najbolji studenti prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, najbolji naučni časopis i najbolja naučna knjiga, te naučno-istraživačka organizacija koja je dala najveći doprinos u prethodnoj godini.

Izložbeni dio festivala trajaće od 11.00 do 18.00 časova u Banskom dvoru, a ulaz je besplatan.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog