Vijesti

Dodik: Srpska u Rusiji ima velikog prijatelja

BIJELJINA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da su politički odnos Rusije i Srpske na najvišem mogućem nivou, te da Srpska u Rusiji ima velikog prijatelja, što je potvrđeno i njegovom današnjom posjetom ovoj zemlji.

"Ono što sigurno možemo reći i što mogu da potvrdim jeste da Republika Srpska ima u Rusiji značajnog prijatelja i puno razumijevanje naše pozicije i naših problema. U tom pogledu, apsolutno treba da budemo ponosni na činjenicu da Ruska Federacija uvijek primijeti i s pažnjom prati sve događaje na prostoru BiH i regiona", istakao je Dodik.

On je u telefonskoj izjavi Srni iz Moskve naglasio da je na današnjem sastanku sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovim dogovoren nastavak stalnih kontakata i saradnje vlasti Srpske i Rusije, te da je naglašena potreba da Republika Srpska o svim važnim pitanjima za nju direktno informiše vlasti Ruske Federacije.

"Prijateljstvo koje država Rusija pokazuje prema nama je zaista nešto što rijetko gdje možemo da nađemo u svijetu. Ono nije bazirano na iluzijama ili na nekom bolesnom entuzijazmu, nego na realnim stvarima koje trebaju da poboljšaju odnose ne samo sa Srpskom, nego i sa cijelim regionom", istakao je Dodik.

On je dodao da je na sastanku sa ruskim šefom diplomatije konstatovano da se razvoj odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske odvija u planiranom i najboljem smijeru, te da je podrška njihovom jačanju obostrana.

"U tom smislu, mogu samo da izrazim zadovoljstvo postignutim stepenom bilateralnih odnosa, imajući u vidu činjenicu da je Ruska Federacija svojim učešćem u stvaranju mira na prostoru BiH i kasnije, u kreiranju Dejtonskog sporazuma, zadržala jednu veoma principijelnu poziciju poštivanja međunarodnog ugovora koji se zove Dejtonski sporazum u obimu kako piše i u skladu sa Bečkom konvencijom i međunarodnim ugovorima", istakao je Dodik.

On je naglasio da Rusija već niz godina pokazuje principijelan stav, zalažući se upravo za implementaciju dogovorenih odredaba Dejtonskog sporazuma, a nikada nije podržala ponašanje međunarodne zajednice izvan slova tog sporazuma.

"Poznati su stavovi ruskih delegacija na različitim multilateralnim konferencijama, posebno na sjednicima Savjeta za implementaciju mira, kada je Rusija odbijala bilo kakvo nametanje rješenja i tražila dijalog i kompromis u okviru BiH. Takva politika se zadržala i danas, što je od velikog značaja za Republiku Srpsku", istakao je Dodik.

Zahvaljujući dobrim odnosima sa Rusijom, kaže Dodik, postignut je i sporazum o međusobnom ukidanju viza između Ruske Federacije i BiH. "To je veoma značajno, prije svega, za samu Republiku Srpsku i za naše građane, ali i za ruske državljane koji mogu nesmetano da dolaze u Srpsku, da se bave privrednim i određenim političkim aktivnostima", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije razgovarano je i o pitanjima koja se tiču bilateralnih odnosa, a posebno o privrednoj saradnji.

"Konstatovali smo da se ranije započeti projekti realizuju prema predviđenoj dinamici, te da nemamo nekih otvorenih pitanja. I dalje postoji problem u vezi sa regulisanjem ranijeg duga BiH, zakona i sporazuma o dvostrukom oporezivanju, kao i nekih drugih sporazuma bilateralne prirode koji se moraju postići u skladu sa međunarodnim standardima sa BiH", dodao je predsjednik Srpske.

On je naglasio da je od suštinske važnosti za samu Republiku Srpsku da u tom pogledu apsolutno postoji spremnost i jedne i druge strane da se te stvari rješavaju.

Predsjednik Srpske je naglasio da je sa Lavrovim razgovarao i o zajedničkom obilježavanju stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata i saradnji obrazovnih i institucija kulture.

Dodik će danas u Rusiji imati sastanke i sa predstavnicima bankarskog sektora, na kojima će biti riječi o njihovom učešću i mogućem praćenju određenih projekata u Srpskoj, kao i sa predstavnicima kompanija koje su već angažovane na području Republike.

"Sutra ću imati sastanke sa rukovodstvom ruske Dume i njihovim spoljnopolitičkim odborom, gdje će biti razgovarano o brojnim otvorenim političkim pitanjima. To će biti prilika da iznesem svoje stavove i viđenja o položaju Republike Srpske i realizaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma. Takođe, ukazaću na činjenicu da je problem u BiH sistemske prirode, koji ne može da bude stavljen na neki emotivni nivo greške i volje bilo koga", istakao je Dodik.

On je konstatovao da BiH, nažalost, nije našla svoj unutrašnji konsenzus za funkcionisanje i svi problemi u njoj su isključivo u vezi sa nerealnim pristupom značajnog dijela međunarodne zajednice samoj BiH, koji svoj neuspjeh u projektu BiH uporno pokušavaju da pripišu nekom pojedincu ili jednoj strani.

"Nepovjerenje koje je stalno prisutno u BiH u značajnoj mjeri je 'posijao' visoki predstavnik svojim selektivnim ponašanjem, što je napravilo najveći problem. Visoki predstavnik u BiH je ikebana koja ne služi ničemu. Ta ikebana je konačno trebalo da bude zamijenjena davanjem prava BiH da odlučuje o vlastitim potrebama. Arogancija velikih zemalja koje podržavaju ostanak visokog predstavnika najviše šteti BiH i njenom mogućem nalaženju unutrašnjeg dogovora i konsenzusa", zaključio je Dodik.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog