Vijesti

Radojičić: Učiniti Univerzitet potencijalom koji će donijeti pozitivne promjene

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić pozvao je akademsku zajednicu da učini Univerzitet u Banjaluci potencijalom koji će donijeti pozitivne promjene.

izvor: Srna 

Radojičić je na svečanoj akademiji povodom 38. godišnjice ove visokoškolske ustanove izjavio da njenih 30.000 diplomaca predstavlja snagu koja drži Banjaluku i Republiku Srpsku.

On je podsjetio da je u Narodnoj skupštini Srpske u prvom čitanju usvojen nacrt izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju i zatražio pomoć od akademske zajednice u onom što je potrebno izmijeniti.

Radojičić je ukazao na značaj Zakona o zvanjima koja se stiču visokim obrazovanjem, koji je prvi put razmatran u parlamentu i čije su donošenje podržali svi poslanici, uz vrlo različita mišljenja, što svjedoči o kompleksnosti situacije u ovoj oblasti.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ulaže jako mnogo u visoko obrazovanje u sistemu i vremenu u kojem su javne finansije prenapregnute.

"Naša pažnja okrenuta je prema oba javna univerziteta, jer interes Republike Srpske mora biti razvoj visokog obrazovanja", rekao je Radojičić.

On je istakao da visoko obrazovanje u Republici Srpskoj ima i dužu tradiciju od 38 godina banjalučkog Univerziteta, ocijenivši dobrim što broj visokoobrazovanih lica raste.

Radojičić je naglasio da je procenat visokoobrazovanog stanovništva još nizak u odnosu na evropske standarde.

"Razlika između tržišta radne snage i kadra koji se proizvodi u visokoškolskim ustanovama jeste tema za raspravu, ali ukoliko bi se proizvodio samo kadar koji je trenutno potreban tržištu rada onda biste mogli zatvoriti pojedine fakultete", rekao je Radojičić.

On navodi da su fakulteti izuzetno potrebni Republici Srpskoj, ističući da svi gradovi u kojima postoje visokoškolske ustanove žive drugačijim životom i imaju veću perspektivu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog