Vijesti

Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u Banja Luci

SARAJEVO - Provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Maktouf i Damjanović protiv BiH" i jednakost građana pred zakonom u procesuiranju predmeta ratnih zločina, biće glavne teme iduće runde strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, koji će biti održan 11. i 12. novembra u Banjaluci.

izvor: Srna/Frontal

"Prva tačka dnevnog reda biće upravo najnovije informacije o mjerama usvojenim za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu 'Maktouf i Damjanović protiv BiH' od 18. jula ove godine", izjavila je Srni portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Prema njenim riječima, Delegacija EU će tražiti najnovije informacije od Suda BiH, nakon čega će biti diskutovano o budućoj sudskoj praksi u kontekstu usklađenosti sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava.

"Prvog dana ove runde dijaloga biće raspravljano o do sada preduzetim mjerama na unapređenju usklađenosti i dosljednosti u primjeni materijalnog krivičnog prava u predmetima ratnih zločina", navela je Bakićeva.

Delegacija EU će tražiti da predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH pruži najnovije informacije o procesu uspostavljanja zajedničkog vijeća najviših sudskih instanci po pitanju usklađenosti sudske prakse, kao i spisak mogućih prepreka za njegovo uspostavljanje sa prijedlogom za njihovo prevazilaženje u skladu sa ranijim preporukama Evropske komisije, kao i odgovarajućim preporukama Venecijanske komisije.

Tokom ove runde dijaloga biće razmatran i Nacrt zakona o sudovima BiH i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o VSTS-u.

"Ministarstvo pravde BiH predstaviće najnovije izmjene zakona koje predviđaju potpunu reformu VSTS-a, od načina izbora članova ovog organa do niza drugih izmjena kojima bi se poboljšao i unaprijedio rad ove institucije", rekla je Bakićeva.

Kada je riječ o Zakonu o sudovima BiH, dodala je Bakićeva, on sadrži nove odredbe kojima se predviđa uspostavljanje drugostepenog suda u odnosu na Sud BiH.

"Novoosnovani sud bi rješavao žalbe na presude koje donese Sud BiH", pojasnila je ona.

Drugog dana predstojeće runde dijaloga biće razmatrano provođenje strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog