Vijesti

Istočno Sarajevo: Porodično nasilje učestalije

ISTOČNO SARAJEVO - Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo za devet mjeseci ove godine evidentirana su 23 krivična djela nasilja u porodici, što je za 91,67 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, izjavila je portparol Centra Danka Tešić.

izvor: Srna/Frontal

Tešićeva je naglasila da je najveći broj krivičnih djela nasilja u porodici prijavljeno u opštini Pale - 10.

Prema njenim riječima, ovaj broj je možda i znatno veći, ali žrtve nasilja iz određenih razloga ne žele da prijave nasilnike policiji.

Tešićeva je istakla da pretežno muževi vrše nasilje nad ženama, a u posljednje vrijeme i sinovi nad majkama.

"Zakonom propisane mogućnosti prijavljivanja i sankcionisanja nasilja u porodici znatno su ohrabrile žrtve nasilja da se češće odlučuju da traže zaštitu od strane policije", rekla je Tešićeva, dodajući da je i to, možda, jedan od razloga zašto je broj prijavljenih slučajeva povećan gotovo za 100 odsto.

Ona je dodala da su motivi za izvršenje ovih krivičnih djela najčešće narušeni porodični odnosi, kao posljedica nesređenih odnosa među supružnicima, teške ekonomske prilike, kao i sklonosti ka nasilničkom ponašanju.

Tešićeva je naglasila da policija, odmah po saznanju da je izvršeno nasilje u porodici, izlazi na lice mjesta, sprečava nasilnika i štiti žrtvu i o tome obavještava Centar za socijalni rad i nadležnu zdravstvenu organizaciju.

"Neka istraživanja pokazuju da samo preduzimanje nekih od osnovnih policijskih radnji, kao što su pozivanje, lišavanje slobode i privođenje počinioca nasilja imaju veliki uticaj na počinioce i na smanjenje slučajeva nasilja", rekla je Tešićeva.

Ona je navela da prilikom procesuiranja nasilja, izvjestan broj žrtava odustaje od prijave, najčešće iz razloga što su primorane na ostanak u porodičnoj zajednici, prije svega zbog ekonomske zavisnosti.

Tešićeva je dodala da se izrečene kazne nasilnicima smatraju blagim, jer su to najčešće novčane kazne ili uslovne osude.
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog