Vijesti

Teslić: Srednjoškolci vrijeđali kolegu Bošnjaka na nacionalnoj osnovi; Pjevali pjesmu Žareta i Gocija

TESLIĆ - Protiv dvojice 15-godišnjaka, učenika prvog razreda Srednje škole "Nikola Tesla" u Tesliću, policija će Okružnom tužilaštvu Doboj dostaviti izvještaj zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Prema zvaničnoj policijskoj informaciji, njih dvojica su uznemiravali 16-godišnjaka, sa kojim pohađaju isti razred, upućujući mu uvrede na nacionalnoj osnovi, odnosno tokom pauze između školskih časova su mu psovali i pjevali pjesmu koja izaziva netrpeljivost prema jednoj naciji.

Nezvanično, dječaci srpske nacionalnosti su kolegi Bošnjaku psovali džamiju i pjevali: "Rođen sam tamo gdje nema džamije, mrzim muslimane..." To je, kako tvrdi izvor Oslobođenja blizak istrazi, trajalo od početka školske godine u septembru, a postoje određene indicije da se dešavalo ne samo na pauzama, već i na nekim časovima, a što tek, kaže sagovornik, treba provjeriti.

Ovaj slučaj policiji je prijavljen u četvrtak, nakon što se 16-godišnjak obratio direktoru škole Vesi Đukanoviću, koji je obavijestio školskog policajca, nakon čega su o svemu upoznati službenici PS Teslić i nadležni tužilac za maloljetnike. Potom su policajci sa dječacima obavili razgovor u prisustvu roditelja i radnika Centra za socijalni rad.

Đukanović, sa kojim smo jučer razgovarali putem telefona, potvrdio nam je da mu se 16-godišnjak požalio na ponašanje dvojice kolega iz razreda.

- Taj slučaj je još u postupku, kazao je Đukanović, isprva ne želeći govoriti o detaljima.

Očito iznenađen činjenicom da su dječaci zvanično osumnjičeni za vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, odnosno za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, a potom i našim citatom "pjesme", dodao je "da ima nekih naznaka da je nešto bilo između učenika", a potom je za Oalobođenje ipak, potvrdio da mu je 16-godišnjak ispričao da ti problemi traju od početka školske godine.

- Ja sam razgovarao sa tim učenikom (Bošnjakom, op.a), i on mi je ukazao na neki slijed tih događanja. Pitao sam ga zašto to nije prijavio ranije, da li je rekao roditeljima, te zašto se oni nisu obratili. Da je prije rekao, i mi bismo prije reagovali, dodao je Đukanović, naglašavajući da on za ovaj problem nije znao ranije.

- Znate, oni su učenici prvog razreda i u školu su krenuli u septembru. Slijedilo je upoznavanje, neko dječije odmjeravanje snaga, a sad imaju i ove stvari koje nisu pristojne ni primjerene. Nije on jedini Bošnjak u razredu i ne znam kako baš da se prema njemu tako ponašaju, dodao je direktor.

Vanredna sjednica

Razgovor, kako je kazao, zbog puta u Banjaluku, sa dvojicom prijavljenih učenika nije obavio on, već njegov pomoćnik, a slijede razgovori i sa njihovim roditeljima, ali i roditeljima ostale djece da se vidi šta se može učiniti, odnosno kako se sve može popraviti.

- Nije to nešto što se ne da popraviti. Međutim, to su mladići u takvim godinama kada moraju znati da za svoje postupke mogu dobiti i neku kaznu, konstatovao je Đukanović te na kraju, na naš upit da li će škola nešto poduzeti, potvrdio da će se o svemu očitovati Nastavničko vijeće, na vanrednoj sjednici koja će biti zakazana.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog