Vijesti

Banjalučka runda strukturalnog dijaloga

U Banjaluci će danas i sutra biti održan nastavak strukturalnog dijaloga o pravosuđu između BiH i EU.

izvor: Srna/Frontal

U nastavku šestog plenarnog sastanka biće riječi o jednakosti građana pred zakonom u procesuiranju ratnih zločina i usklađivanju sudske prakse u predmetima ratnih zločina.

Ova tačka dnevnog reda obuhvata najnoviju informaciju o mjerama usvojenim za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Maktouf i Damjanović" protiv BiH od 18. jula, te diskusiju o budućoj sudskoj praksi u skladu sa tom presudom.

U okviru ove tačke predviđena je rasprava o primjeni krivičnih zakona u predmetima ratnih zločina, te rasprava o zajedničkom panelu najviših pravosudnih instanci. Učesnici će razmotriti i najnovije informacije o radu na zakonodavnom i institucionalnom okviru koje se odnose na nacrte zakona o sudovima BiH, o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS, te o zakonu o izmjenama Zakona o sudovima RS.

Pred učesnicima u dijalogu naći će se i provođenje Strategije BiH za rad na predmetima ratnih zločina i finansijska podrška - regionalna saradnja, što podrazumijeva prenos istraga i predmeta i protokol o saradnji u krivičnom gonjenju počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

U preporukama Delegacije EU očekujemo da će se zauzeti jasan stav o obaveznoj primjeni odluke Evropskog suda u slučaju "Maktouf – Damjanović", uključujući sve koji su osuđeni po retroaktivnoj primjeni Krivičnog zakona BiH, navode u Ministarstvu pravde. Ova odluka, kako se dodaje, imperativ je za sve relevantne subjekte u BiH, jer je u navedenom predmetu kao stranka u postupku označena BiH.

Iz Ministarstva ističu da se moraju iznaći odgovarajuća pravna sredstva kojima će biti omogućeno ponavljanje postupka u svim tim predmetima. "Osim toga, naš cilj je da se redefiniše Sud BiH i VSTS BiH u skladu sa opšteprihvaćenim standardima zemalja EU", kažu u Ministarstvu pravde Srpske.
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog