Vijesti

Banja Luka: Besplatna obuka za dadilje

Centar za kreativni rad sa djecom “Dobri medo” organizuje obuku za dadilje „Siguran put do posla“.

izvor: Frontal

Edukacija za dadilje namjenjena je ženama, od 35 do 55 godina starosti, sa završenom minimalno srednjom stručnom spremom i sa prebivalištem u Banjaluci.

Obuka za sve polaznice je besplatna, a tokom 20 radionica, polaznice će steći znanja iz psihologije, pedagogije, prve pomoći i prepoznavanja prvih znakova bolesti, pedijatrije, obuku za čuvanje djece sa invaliditetom, fizičke sigurnosti djeteta, te odnosa dadilja i roditelja. Vrijeme održavanja obuke po grupi će biti deset radnih dana(od ponedeljka do petka) u trajanju od tri sata (poslijepodnevni časovi).

Sve zainteresovane žene koje u programu obuke za dadilju vide svoju šansu da usvoje nova znanja i vještine te mogućnost samozapošljavanja , na obuku za dadilje mogu se prijaviti putem e-maila tatjana.kuruzovic@gmail.com ili na broj telefona 065 412 112 tokom novembra i decembra koliko će trajati obuke po ciklusima. Prvi ciklus na koji se može prijaviti 25 polaznica počinje 25. novembra.

„Cilj projekta je stvoriti pretpostavke da svi građani pod jednakim uslovima mogu pružati i koristiti usluge čuvanja djece u domovima roditelja i time omogućiti smanjenje nezaposlenosti u Banjaluci i odgovoriti na potrebe tržišta, te pomoć u stvaranju pretpostavki za standardizovanu i kontinuiranu obuku u oblasti čuvanja djece u domovima roditelja.  Specijalističku obuku za dadilje će pohađati 125 nezaposlenih , od kojih će 30 imati i specijalističku obuku sa akcentom na čuvanje djece sa posebnim potrebama. Po prvi put tim stručnjaka će izraditi Program i priručnik za edukaciju kao i pravnu analizu mogućnosti pokretanja biznisa i samozapošljavanja, te dati konkretne preporuke za bolju regulaciju i standardizaciju ove oblasti koja sada nije uređena i u kojoj postoji „pravna praznina“, kazala je Tatjana Kuruzović, koordinator projekta.

Nakon uspješnog završetka obuke i položenog testa polaznice će dobiti sertifikat koji će im osigurati lakši pristup traženju posla, a podatke o sertifikovanim dadiljama zainteresovani roditelji moći će da pronađu na posebnoj internet stranici.

Ovaj projekat se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije III-LO III“koji sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a koji finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona evra. Realizaciju ovog projekta podržali su Zavod za zapošljavanje filijala Banjaluka i ICBL. „Dobri medo“ je dvije godine od 2008-2010.g. uspješno realizovao aktivnost posredovanje između teta i roditelja kojima je potrebno čuvanje djece u njihovim domovima.

Udruženje građana „Dobri medo“ Centar za kreativni rad sa djecom Banja Luka je nevladina organizacija osnovana 2007. godine, koja se u poslednje tri godine specijalizovala za rad sa djecom i mladim iz ruralnih područja.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog