Region

Orkanski vjetrovi u Hrvatskoj (Video)

ZAGREB - Najavljeno pogoršanje vremena izazvalo je haos u Hrvatskoj - orkanski vjetar uzeo je i prvu žrtvu nakon što se obrusilo stablo i u Varaždinu ubilo jednog muškarca, dok u Rijeci zbog bure ima, čak, 20 povrijeđenih osoba, piše zagrebački "Jutarnji list".

izvor: Agencije/Frontal

Dvojica radnika iz Marčeljeve Drage su, navodno, u životnoj opasnosti, ali policija za sada nije potvrdila neslužbene informacije da su pali sa skele visoke osam metara.

U Rijeci su danas otkazane sve sahrane, kao i poslijepodnevna nastava, s obzirom da se predviđa pojačanje orkanskog vjetra, zbog čijih su udara zatvorene brojne saobraćajnice.

Jedno dijete u Rijeci ima prelom noge, a više osoba je pri padu na tlo zadobilo povrede glave ili kuka, naveli su u Zavodu za hitnu medicinu.

Takođe, dio grada sinoć je ostao bez struje, a mnogi još nisu dobili struju. Orkanska bura ruši stabla i stubove, podiže krovove, razbija automobile i prozore, pa iz Hitne službe i vatrogasnih jedinica poručuju građanima da bez prijeke potrebe ne izlaze iz kuća.

Mediji saznaju da je u Opatiji odlomljena grana povrijedila troje školaraca, koji su zadobili povrede kuka, kičme i glave, ali nisu životno ugroženi.

Problema zbog vjetra i obilne kiše ima širom zemlje - u Zagrebu i široj okolini vjetar nosi stabla, kontejnere... i izazva probleme u saobraćaju, prije svega, na autobuskim linijama.

Dežurne ekipe su na terenu, javna vatrogasna stanica grada Zagreba tokom noći i jutra imala je oko 50 intervencija, a u toku je još 40 intervencija.

Olujni vjetar srušio je i dio glavne zgrade starog Paromlina, a urušavanje prijeti i ostatku jednog od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture, pa su upućene policijske i vatrogasne ekipe, kao i službenici Kancelarije za upravljanje hitnim situacijama.

Oblačno vrijeme s padavinama, veoma vjetrovito i hladno očekuje se i tokom dana u cijeloj Hrvatskoj.

Na srednjem i južnom Jadranu kiša će biti jaka i obilna s grmljavinom, a u Gorskom kotaru i Lici padaće snijeg, uz kratkotrajno stvaranje "bijelog pokrivača".

Saobraćajnice su mokre i klizave u većem dijelu zemlje, a nadležni upozoravaju i na mogućnost odrona zemlje i kamenja.

Udari bure su rekordni - na Krčkom mostu jutros je zabilježen udar vjetra od čak 221,8 kilometara na sat, potvrđeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Za područje Istre, Kvarnera i podvelebitskog kanala, Zavod je zbog orkanske bure izdao crveni, najveći stepen upozorenja, dok je narandžasto upozororenje zbog sjevernog vjetra izdato za Liku, Split i Zagreb.

Snažno nevrijeme pogodilo je i Sloveniju. Jak vjetar otkidao je danas krovove i obarao drveće u naseljima ispod Karavanki i Kaminško-savinjskih Alpa.

Oluja je na Sloveniju "udarila" već tokom noći i popadalo drveće je izazvalo teškoće u saobraćaju, prenose lokalni mediji. U nekim od naselja je otežano snabdijevanje električnom energijom, a jak vjetar se proširio i na slovenačko primorje.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog