Vijesti

Podrška razvoju vaskularne hirurgije u Kliničkom centru Banjaluka

Češka kompanija „Vexim“ donirala je ultrazvuk i osnovni set instrumenata za vaskularnu hirurgiju, te univerzalni retraktor za potrebe Klinike za vaskularnuhirurgiju Kliničkog centra Banjaluka.

izvor: Frontal

Donacijom u medicinskoj opremi zaokružen je projekat češke vlade i privrednika razvoju vaskularne hirurgije u Republici Srpskoj. Opremanju hirurških sala prethodilo je stručno usavršavanje šest vaskularnih hirurga i hirurške sestre Kliničkog centra Banjaluka u najprestižnijim bolnicama kad je u pitanju ova oblast medicine u Brnu i Pragu, u zemlji koja je poznata po – vaskularnoj hirurgiji.

„Bolesti krvnih sudova sve su veći izazovi i važno je da pratimo tempo i znanjem i tehničkim kapacitetima. Svaka donacija u opremi je značajna jer ona znači bolje mogućnosti da radimo brže, kvalitetnije i efikasnije. Najznačajnija su, ipak, ulaganja u naše ljude, prilike da nauče vrhunske metode i tehnike liječenje prema posljednjim trendovima u medicini. Ponosni smo na naše ljekare i trudićemo se da njihova edukacija i razvoj ostanu naši prioriteti,“ rekao je dr Boris Goronja, pomoćnik direktora za medicinske poslove Kliničkog centra Banjaluka.

Donacija kompanije „Vexim“ dio je projekta „Podrška izgradnji kapaciteta i tehnučka pomoć za vaskularnu hirurgiju u BiH“, nastalog nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Ambasade Republike Češke u BiH, Češke razvojne agencije, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Kliničkog centra Banjaluka, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Opšte bolnice u Foči.

„Ja se nadam da ćemo u budućnosti nastaviti saradnju, a postoji i ideja da se sa bolnicama u Republici Češkoj nastavi saradnja u cilju unapređenja zdravstvene zaštite pacijenata,“ rekao je Vernes Čošabić, direktor kompanije „Veksim“.

Podrška češke vlade razvoju vaskularne hirurgije u BiH počela je prije sedam godina, a njegova ekselencija, ambasador Republike Češke, Tomaš Sunjog, koji je prisustvovao primopredaji donacije u Kliničkom centru, potvrdio je da će saradnja u oblasti vaskularne hirurgije biti nastavljena i u sljedećim godinama, a unapređenje zdravstvene usluge u Bosni i Hercegovini i u naredne tri godine.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog