Vijesti

Košarac: Tihić priželjkuje SDS na čelu Srpske

Član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Staša Košarac ocijenio je da izjava predsjednika SDA Sulejmana Tihića, kojom se otvoreno prizivaju političke promjene u Republici Srpskoj, na najbolji mogući način upozorava građane Srpske šta ih čeka ukoliko u oktobru naredne godine naprave pogrešan izbor.

Izvor:Srna

Košarac je rekao Srni da je Tihić svojim izjavama samo potvrdio ono što javnost odavno zna, a to je da već postoji dogovor SDA i SDS-a o njihovom zajedničkom rušenju SNSD-a i lidera te partije Milorada Dodika radi dovođenja SDS-a na vlast.

On je ocijenio da Tihiću i bošnjačkim političkim liderima uopšte ne odgovara vlast SNSD-a, partije koja se u proteklih sedam godina dokazala kao snažan zaštitnik nadležnosti i interesa Republike Srpske, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu.

"Očigledno je da gospodin Tihić priželjkuje da se vrati vrijeme vladavine SDS-a, PDP-a, raznih Čavića i njemu sličnih političara, koji su bili podložni pritiscima međunarodnih zvaničnika i koji su, zarad očuvanja fotelja i ličnih interesa, bili spremni da bez ikakvih problema prodaju dejtonske nadležnosti Republike Srpske i prenesu ih na nivo BiH", rekao je Košarac, komentarišući Tihićevu izjavu će se BiH moći graditi kao "država ravnopravnih naroda Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih tek kada na scenu u Republici Srpskoj dođu političke snage koje će zajedno sa ostalima graditi jednu državu BiH".

On je upitao Tihića zbog čega su, ukoliko je SNSD glavni krivac za sve u BiH, institucije Federacije BiH pune tri godine potpuno paralisane i zašto još nema dogovora vodećih bošnjačkih i hrvatskih partija u vezi sa primjenom odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić – Finci", koja predstavlja ključni uslov da bi BiH nastavila da se kreće naprijed na evropskom putu.

"Umjesto što traži krivca na drugim stranama, Tihiću bi bilo bolje da se osvrne oko sebe i zaviri u sopstveno dvorište. Tamo će naći odgovor na pitanje ko koči postizanje sporazuma sa Hrvatima i ko ne dozvoljava jednom konstitutivnom narodu da, u skladu sa Dejtonom, bira legitimne predstavnike u zajedničke institucije vlasti. Tamo, u sarajevskoj čaršiji i u sopstvenoj stranci, Tihić će dobiti i odgovor na pitanje ko su oni koji više od dvije decenije zagovaraju i, gdje god mogu, provode politiku majorizacije drugih i drugačijih", upozorio je Košarac.

On je poručio Tihiću da je prošlo vrijeme međunarodnog intervencionizma i da je Republika Srpska u proteklih sedam godina pod vođstvom SNSD-a obezbijedila status respektabilnog političkog faktora bez čijeg se pristanka u BiH ne mogu donositi nikakve odluke.

"BiH može biti normalna država samo ukoliko političke stranke koje predstavljaju Bošnjake, a SDA posebno, prihvate činjenicu da je mirovni sporazum iz Dejtona dokument koji se može mijenjati samo uz pristanak predstavnika sva tri naroda i oba entiteta, kao i činjenicu da je Republika Srpska trajni međunarodno priznati subjekt čije institucije i predstavnici imaju pravo da odlučuju o sopstvenoj budućnosti", konstatovao je Košarac, koji je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik SDA je rekao da će se BiH moći graditi kao "država ravnopravnih naroda Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih tek kada na scenu u Republici Srpskoj dođu političke snage koje će zajedno sa ostalima graditi jednu državu BiH".

On tvrdi da one snage koje su protiv BiH, sada koriste mehanizme Dejtonskog sporazuma, te pokušavaju otežati rad ili onemogućiti rad institucija BiH, navodeći da "mehanizmi Dejtonskog sporazuma sprječavaju rješavanje problema".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog