Region

Čepurin: Balkan je bio uvučen u borbu velikih sila za preraspodjelu granica

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin ocijenio je da Balkan nije najstabilniji region u Evropi i da i dalje postoji opasnost od potencijalnih sukoba.

izvor: Tanjug

Danas Balkan nije najstabilniji region u Evropi. Ovdje postoji vrlo protivrječna tendencija daljeg razvoja događaja, a prisutan je i potencijal konflikata, izjavio je Čepurin, otvarajući međunarodni skup "Balkanski ratovi u svijetlu geopolitike u 21. vijeku".

Takva situacija, prema njegovim riječima, zahtijeva veoma pažljiv pristup. Podsjećajući na burnu istoriju Balkana u 20. vijeku, Čepurin je rekao da ta istorija traje i danas i da je povezana s aktuelnim jačanjem rusko-srpskih odnosa.

"Postoje brojne mogućnosti da sarađujemo u interesu obiju strana", rekao je ruski ambasador, dodajući da su istorija Rusije i Srbije u prošlosti osnova i vjera za buduću saradnju.

"Oni koji žele da naruše ovu mnogovjekovnu istoriju mogu imati uspjeha samo u nekim trenucima, ali, objektivno govoreći, sve uvijek dolazi na svoje mjesto", poručio je Čepurin.

On je primijetio da u posljednje vrijeme ima onih koji sumnjaju da su Balkanski ratovi bili oslobodilački i označili kraj viševjekovne otomanske dominacije na jugu Evrope.

"Granice takozvanih balkanskih zemalja se i danas aktivno razmatraju", rekao je Čepurin.

On je podsjetio da su se velike države po odlasku Otomanske imperije sa Balkana uključile u borbu za širenje svog uticaja u regionu. Napomenio je i da je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nedavno istakao da je katastrofi Prvog svjetskog rata prethodio pokušaj određenih političkih ličnosti da potisnu druge narode što je, vezano za odnose prema malim narodima, dovelo do sarajevske i bosanske krize.

"Balkan je bio uvučen u borbu velikih sila za preraspodjelu granica", rekao je Čepurin i istakao da su se Rusija i Srbija u to vrijeme ponovo približile i postale najvažnije saveznice na Balkanu.

Srbija i Rusija su, prema njegovim riječima, bile saveznice i u oba svjetska rata i u svim krupnim kataklizmama.

"Srbija je i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu napravila pravilan izbor i uvijek bila na strani pobjednika", naglasio je ambasador Ruske Federacije.

On je izjavio da dvije zemlje treba da zbiju svoje redove i da zajednički nastupaju.

"I Rusi i Srbi, kada pred njima stoje važni problemi, moraju da nađu kompromis u interesu dvije zemalje. Pred Srbijom su neka rješenja koja su nam dobro poznata", rekao je on.

"Treba naći rješenja koja mogu da zadovolje većinu Srba i koja bi omogućila Srbiji u južnom dijelu da zahvaljujući tim rješenjima osjeća da ima bezbjednost", ocijenio je Čepurin.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog