Vijesti

Nepoznat broj abortusa u RS

Broj namjernih prekida trudnoće u Srpskoj je alarmantan, a posebno zabrinjava činjenica da se oni obavljaju ilegalno - mimo javnih zdravstvenih ustanova!

izvor: Novosti

Iz KC Banjaluka upozoravaju da upravo zbog toga broj registrovanih abortusa od 400 do 500 u RS godišnje, koliko se obavi u javnim zdravstvenim ustanovama nije pravi pokazatelj.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u Srpskoj je u javnim bolnicama od 2004. do 2012. godine evidentirano oko 9.000 abortusa i 152 maloljetničke trudnoće.

Ginekolog Klinike za ginekologiju i akušerstvo u KC Banjaluka Vladimir Perendija naglašava da najveći broj namjernih prekida trudnoće obavlja u centrima koji ih ne prijavljuju i da to može biti veoma opasno po zdravlje i život žene.

- Godišnje sada, prema evidenciji javnih bolnica, imamo u prosjeku oko 500 abortusa, a u periodu od 1981. do 1982. godine bilo ih je više od 6.000, što znači da danas imamo deset puta manje abortusa, što je nerealno – pojasnio je Perendija. On je istakao da se u Srpskoj žene najčešće odlučuju na abortus jer ne žele više djece.

Prema njegovim riječima, posljedice namjernih prekida trudnoće mogu biti kobne, tako da žena više ne može rađati ali može da ima i trajne psihološke posljedice.

On je naveo da najčešće trudnoću namjerno prekidaju žene u najboljoj reproduktivnoj dobi, od 21. do 25. godine, čak 49 odsto, a 20 odsto u dobi od 18. do 20. godine. Profesor Medicinske škole iz Doboja Bojana Živanović naglasila da već duže vrijeme primjetno izuzetno promiskuitetno ponašanje mladih djevojaka i da mladi, uopšte i momci i djevojke, rano stupaju u seksulane odnose i to već sa 13 godina!

Prema dosadašnjim zakonskim rješenjima u RS, u privatnim klinikama u RS, čak je i zabranjeno vršenje abortusa.

Banjaluka sa najviše abortusa

Doktor Vladimir Perendija je dodao da se u Banjaluci, prema evideniciji KC Banjaluka, uradi najviše abortusa i da je u periodu od 1993. do 2008. godine urađeno 21.000 prekida trudnoće, što je, takođe, daleko od realnog broja, jer je on sigurno pet-šest puta veći. – U Banjaluci je prije rata godišnje rađeno 6.800 abortusa i redovno je taj broj bio veći od broja porođaja – naglasio je Perendija.

Tinejdžeri

Ministar porodice, omladine i sporta RS Nada Tešanović naglašava da je veoma važno upoznati mlade šta znači neželjen prekid trudnoće.

- Ukoliko se tinejdžeri ne naoružaju znanjem o reproduktivnom zdravlju imaćemo još porazniju demografsku sliku i još manje stanovnika – dodala je Tešanovićeva.

Kontracepcija u RS na minimumu

Perendija je naglasio da je upotreba savremene i efikasne kontracepcije u Srpskoj na minimumu! A, profesorka Živanović je rekla da je nevolja i u tome što su mladi o kontracepciji nedovoljno informisani.

- Problem je i što roditelji gotovo uopšte ne razgovaraju sa svojom decom o reproduktivnom zdravlju, kontracepciji, seksualnom odnosu – istakla je Živanovićeva.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog