Vijesti

MTT - Preduzeće "GB IMO" uplatilo jednokratnu koncesionu naknadu za "Klekovaču"

BANJALUKA - Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske saopštilo je danas da je preduzeće "GB IMO", koje je dobilo koncesiju za izgradnju turističkog centra "Klekovača", izvršilo sve obaveze utvrđene zakonom i ugovorom.

izvor: Srna 

"To uključuje i uplatu jednokratne koncesione naknade i dostavljanje validne bankarske garancije predviđene ugovorom o koncesiji", precizira se u saopštenju.

U ovom ministarstvu navode da su sve druge aktivnosti u vezi sa izradom dokumentacije, otkup zemljišta, realizaciju obaveze po drugoj koncesiji za istražne radove na iznalaženju pitke vode, investitori u potpunosti finansirali vlastitim sredstvima.

Kada je riječ o pitanjima prava na sječu šume, neophodne za trasiranje ski-staza i izgradnju pratećih objekata na koncesionom području, iz Ministarstva napominju da je Zakonom o šumama propisano da je šuma u vlasništvu Republike Srpske i da njom upravlja i gazduje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Koncesionar nema pravo da upravlja šumama u okviru koncesionog područja i sva posječena drvna masa u okviru realizacije projekta pripada Šumskom gazdinstvu `Oštrelj` Drinić", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je Vlada Srpske, na osnovu saglasnosti na Studiju ekonomske opravdanosti, dodijelila preduzeću "GB IMO" iz Banjaluke koncesiju za korišćenje zemljišta na području planine Klekovača.

"Riječ je o privrednom društvu koje je upisano u sudski registar kod Okružnog privrednog suda u Banjaluci, čiji su osnivači tri preduzeća sa sjedištem u inostranstvu - 'BM Consulting GmbH' Austrija, 'MahlerBaubeteiligungs-undVerwaltungsGmbH' NJemačka i 'TNInvestAnstalt' Lihtenštajn", navodi se u saopštenju.

Ugovorom o dodjeli koncesije utvrđeno je da koncesionar stiče pravo da po dinamici, određenoj u Studiji ekonomske opravdanosti, obavlja turističko-ugostiteljske i ostale prateće djelatnosti na zemljištu koje je dodijeljeno u koncesiji.

Član tima za turizam SDS-a Željko Perenčević izjavio je 11. novembra da neće biti realizovan projekat izgradnje turističkog centra Klekovača, jer je ugovor u vrijednosti višoj od 300 miliona evra potpisan sa fiktivnim firmama.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog