Vijesti

Britanski eksperti obučavaju sudije i tužioce za rad na slučajevima seksualnog nasilja u konfliktu

U sklopu inicijative britanskog ministra insotranih poslova Vilijama Hejga za sprečavanje seksualnog nasilja (PSVI), u saradnji sa Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) i Centrom za edukaciju sudija i tužilaca, u Bosni i Hercegovini borave dva britanska stručnjaka koji održavaju obuku za sudije i tužioce o radu na slučajevima seksualnog nasilja u konfliktu, saopšteno je iz ambasade Velike Britanije u Sarajevu.

Desetine hiljada žena i muškaraca bile su žrtve silovanja ili drugog oblika seksualnog nasilja tokom oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992.-1995. ali broj osuđenih počinilaca tih zločina je užasno mali.

Obuka istovremeno obuhvata i pravne i psihosocijalne aspekte kako bi sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini ovladalim pravnim okvirom za procesuiranje ovih zločina. Ričard Rodžers, pravni stručnjak za PSVI, je rekao:

“Zločini seksualnog nasilja u ratu su posebno teški za procesuiranje. Tužioci i sudije se suočavaju sa ozbiljnim pravnim, dokaznim i psihosocijalnim izazovima. Naš cilj je da predočimo najbolje primjere iz državne i međunarodne prakse koji će pravosudnim organima pomoći da pravedno i efikasno rade na ovim složenim slučajevima.”

Obuka će obuhvatiti poteškoće u procesu istrage, procesuiranja i suđenja u slučajevima seksualnog nasilja u ratu, uključujući tehnike ispitivanja žrtava, te zaštitu svjedoka i druge specijalne mjere za pružanje podrške preživjelim žrtvama seksualnog nasilja. Ova obuka ima za cilj da doprinese suzbijanju nekažnjavanja zločina seksualnog nasilja u ratu i pronalaženju pravde za preživjele, te da se obuka o prestupima seksualnog nasilja u ratu uvrsti u program obuke sudija i tužioca.  

“U dosadašnjem radu na predmetima ratnih zločina, suočila sam se sa problemom dokazivanja ratnog zločina sa elementima seksualnog nasilja. Iako su svi predmeti ratnih zločina teški i osjetljivi, ratni zločini sa elementima seksualnog nasilja su pogotovo teški sa aspekta žrtve koja je duboko traumatizovana i koja nerado prolazi kroz sve ono što joj se dogodilo. Stoga smatram da je za svakog tužioca neophodno da ovlada vještinama pristupa žrtvi a ovaj trening iz tog razloga smatram veoma korisnim", rekla je Sanja Guzina, okružni tužilac iz Banja Luke i jedna od polaznica ove obuke.

Inicijativu za prevenciju seksualnog nasilja pokrenuli su britanski ministar inostranih poslova, Vilijam Hejg, i specijalna izaslanica UNHCR-a , Anđelina Džoli, u maju 2012. godine. Ova globalna inicijativa ima za cilj da postojeću kulturu nekažnjavanja za seksualne zločine počinjene tokom sukoba zamjeni kulturom sprečavanja ovih zločina – tako što će se povećati broj počinilaca tih djela koji su izvedeni pred lice pravde pred međunarodnim i domaćim sudovima; jačanjem međunarodnih napora i saradnje na prevenciji i odgovoru na seksualno nasilje; te pružajući podršku državama kako bi one izgradile sopstvene kapacitete.

“Ovo je drugi boravak britanskog tima stručnjaka u Bosni i Hercegovini od pokretanja ove inicijative. Ove jeseni, na Generalnoj skupštini UN-a, više od 100 zemalja izrazilo je podjeljenu predanost i odlučnost da se zaustavi svaki oblik seksualnog nasilja u konfliktu te da se suzbije kultura nekažnjavanja počinioca ovih zločina. Ujedinjeno Kraljevstvo predvodi politički kampanju na visokom nivou koja je podržana nizom prakičnih mjera poput izrade Međunarodnog protokola o dokumentovanju i istraživanju seksualnog nasilja u sukobima, finansijske podrške UN-u i drugim organizacijama, te održivom angažmanu zemlje koji uključuje ovakav terenski rad britanskog tima stručnjaka u pogođenim zemljama,” rekao je Najdžel Kejsi, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog