Region

Pobjeda "Srpske" u tri opštine na sjeveru KiM

U Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću pobijedila lista "Srpska", saopštio CIK. U svih šest srpskih opština južno do Ibra jedan od dva kandidata je sa liste "Srpska", a gradonačelnik će biti izabran u drugom krugu izbora 1. decembra.

izvor: RTS

U tri srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije čelni ljudi izabrani su u prvom krugu, a u šest srpskih opština južno od Ibra gradonačelnik će biti izabran u drugom krugu izbora 1. decembra, saopštila je kosovska Centralna izborna komisija.

Predsjednica CIK-a Valjedete Daka je na konferenciji za novinare rekla da su u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću u prvom krugu pobijedili kandidati Građanske liste "Srpska".

Kada je riječ o gradonačelniku sjeverne Kosovske Mitrovice, 17. novembra će biti ponovljeni izbori na tri izborna mjesta, poslije kojih će se znati da li je neko pobijedio u prvom krugu ili će 1. decembra biti održana drugi krug sa dva kandidata koja su osvojila najviše glasova.

U svih šest srpskih opština južno do Ibra - Gračanica, Štrpce, Klokot, Novo Brdo, Ranilug i Parteš - jedan od dva kandidata za gradonačelnika je sa Građanske liste "Srpska", navela je Daka.

Prema rezultatima CIK-a, u prvom krugu gradonačelnici su izabrani u 13 opština - Dečane, Glogovac, Istok, Kačanik, Kosovo Polje, Leposavić, Podujevo, Srbica, Štimlje, Zubin Potok, Zvečane, Mamusa i Đeneral Janković, a u 24 opštine biće drugog kruga gdje će se takmičiti dva najbolje plasirana kandidata.

U prvom krugu su gradonačelnike dobili DPK Hašim Tačija u četiri opštine, DSK - Isa Mustafe tri opštine, Građanska inicijativa "Srpska" tri opštine, ABK - Ramuš Haradinaj, Demokratska turska partija Kosova i jedan nezavisni kandidat u po jednoj opštini.

U drugom krugu DSK će biti u 14 opština, DPK u 12 opština, ABK u osam opština, Građanska inicijativa "Srpska" u šest opština, Samostalna liberalna stranka u tri opštine, Alijansa za Novo Kosovo u dve opštine, Savez Kosovskih Srba u jednoj opštinu (Gračanica), Samoopredelenje, Inicijativa za Mališevo Srpska narodna partija Kosova u po jednoj opštini.

Presjednica CIK-a rekla je da je od ukupnog broja upisanih birača na teritoriji Kosova, njih 1.792.913, na lokalne izbore za gradonačelnike izašlo 807.240 glasaca ili 46,34 odsto.

Van Kosova je glasalo 23.592 birača, dok je uslovnih glasova, poštom i osoba sa posebnim potrebama bilo 18.690.

Daka je dodala da je CIK jednoglasno usvojio finalni izvještaj Centra za brojanje i rezultate.

CIK će verifikovati rezultate poslije eventualnih žalbi koje mogu uputiti politički subjekti u panelu za žalbe u roku od 24 sata od trenutka kada CIK objavi konačne rezultate, rekla je Daka.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog