Vijesti

Stimulacije po ličnom nahođenju

Pet hiljada maraka je približan iznos koji je prošle godine isplaćeno jednom radniku Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica u Vladi RS.

izvor: RTRS

Hiljade maraka isplaćivano je i u drugim ministarstvima, kao i u Poreskoj upravi. Sve bi, međutim, trebalo da bude prošlost ukoliko Vlada prihvati dogovor resornog ministarstva i sindikata – naknada za posebne rezultate rada u javnoj upravi, moći će da iznosi, maksimalno, do visine jedne prosječne plate.

Da nešto nije u redu sa isplatom naknada za posebne rezultate rada, primijetili su revizori u nekoliko ministarstava i Poreskoj upravi. Sve je završilo u Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta za prošlu godinu. Ukupna suma – najmanje 117 hiljada maraka, a stimulacije je dijelio ko je kako htio.

"Da li na osnovu npr. rješenja ministra, da li na osnovu Pravilnika, da li pojedincima ili većoj grupi radnika, pa do situacije da su neki te naknade dobijali u jednom mjesecu, u jednom trenutku u toku godine, ili da su ih dobijali iz mjeseca u mjesec", potvrdio je glavni revizor RS Duško Šnjegota.

Tako je jednom zaposlenom u Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica isplaćena naknada od nevjerovatnih 4 hiljade 902 marke. Ko je i na osnovu kakvog posla zaslužio nagradu od skoro pet hiljada maraka? U pomenutom ministarstvu bez komentara, a u sindikatu jasni – radnika treba nagraditi, ali treba imati i granicu.

"Mislim da je to aposlutno nemoralno, ako uzmemo da neko u Vladi, za najjednostavniji rad, ne prima toliko na nivou cijele godine", smatra predsjednik Sindikata radnika u upravi Tomislav Vrhovac.

U Poreskoj upravi, naknade od 110 do hiljadu 704 marke. Riječ je o 11 radnika, koji su, kako je potvrđeno za RTRS, prekovremeno radili na izradi softvera za jedinstvenu karticu poreskog obveznika.

Za posebne rezultate, po hiljadu maraka naplatila su i četiri radnika Ministarstva porodice, omladine i sporta, a više od 1.100 maraka – 34 radnika Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. Ostala ministarstva nisu isplaćivala stimulacije, ili su se držala iznosa od 200, 300 ili 500 maraka.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić vjeruje da su "svi poslodavci, koji su imali radnike koje su nagrađivali, isplaćivali naknade u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima".

Da zaposleni imaju pravo na naknadu za posebne rezultate rada, utvrđeno je Zakonom o platama u organima uprave, ali je definisanje iznosa, ostavljeno za posebni kolektivni ugovor. To, međutim, nije urađeno, sve dok revizor nije počeo da dijeli loše ocjene. Zato će pred Vladu naredne sedmice Aneks ugovora, pa naknade više neće moći da budu pet hiljada, bar dok tolika ne bude i prosječna plata u Srpskoj.
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog