Vijesti

RS: Poglavlje sedam Povelje UN treba da prestane sa važenjem

BIJELJINA - Krajnje je vrijeme da Savjet bezbjednosti UN prepozna međunarodni konsenzus da situacija u BiH ne predstavlja prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti, te da prestane da djeluje u skladu sa poglavljem sedam Povelje UN, s obzirom da ne postoji "prijetnja miru, kršenje mira ili akt agresije", ocijenila je Republika Srpska u Desetom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN.

izvor: Srna/Frontal

"Član 39 Povelje UN dozvoljava da Savjet bezbjednosti preduzme određene mjere 'da bi se održavali ili uspostavili međunarodni mir i bezbjednost' ako je utvrdio 'postojanje prijetnje miru, narušavanje mira, ili akt agresije'. Jednostavno ne postoji činjenični dokaz da situacija u BiH ispunjava bilo koji od ovih uslova za primjenu poglavlja sedam", ističe se u dijelu izvještaja koji se odnosi na bezbjednosnu situaciju u BiH.

Srpska podsjeća da je na posljednjem sastanku Savjeta bezbjednosti o BiH, od 14. maja, postignut konsenzus koji postoji na svakom sastanku ovog tipa - da je bezbjednosna situacija u BiH "mirna i stabilna".

"Međunarodno priznanje duboko ukorijenjenog mira u BiH jača svakom godinom nastavka stabilnosti. Ipak, ponekad oni koji žele da nastave međunarodno prisustvo u BiH, koje ima tešku ruku, pokušavaju, neuvjerljivo, da pripišu zasluge za mirnu i stabilnu situaciju veoma maloj EUFOR Altea misiji, koja je još u BiH. Ali, već dugo su domaće institucije, a ne strane snage, one koji osiguravaju dugotrajni mir u BiH", ističe se u dokumentu.

Republika Srpska podsjeća da je i zamjenik stalnog predstavnika Francuske Martin Briens rekao na sastanku Savjeta bezbjednosti UN 14. maja da je bezbjednosna situacija na terenu mirna i stabilna, "za šta su u potpunosti zaslužne institucije BiH".

Briens je naglasio da su vlasti u BiH "oduvijek bile sposobne da osiguraju bezbjednost, i prema tome, ne trebaju evropsko vojno prisustvo u tu svrhu, kao što se uobičajno podsjeća u izvještajima operativnog komandanta /EUFOR Altea/".

"Briens je primijetio 'da je rekonfiguracija operacije Altea predvođene snagama EU, koja je proizvod mirnog i stabilnog okruženja, otvorila mogućnost smanjenja stacioniranih snaga na 600 osoba i da ih fokusira na trening i izgradnju kapaciteta'. Naglasio je da 'Savjet bezbjednosti UN mora prepoznati tu promjenu, prirodu EUFOR Altea-e, u jesen, kada bude ocjenjivao ulogu misije", podsjeća se u izvještaju Srpske. /kraj/sak


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog