Region

Ponovljeni izbori u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice - uz neviđeno obezbjeđenje

KOSOVSKA MITROVICA - Građani sjevernog dijela Kosovske Mitrovice glasaju danas na ponovljenim izborima za gradonačelnika i lokalnu skupštinu ovog grada u tri biračka centra.

izvor: Tanjug/Frontal

09.50 - Kandidat Građanske inicijative Srpska za gradonačelnika Severne Mitrovice Krstimir Pantić izjavio je da je siguran da će danas biti izabran gradonačelnik i opštinsko rukovodstvo u ovom gradu i da izbori predstavljaju put za legalizaciju institucija.

09.10 - Portparol Oragnizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Nikola Gaon izjavio je da je njihova preporuka da prebrojavanje glasačkih listića sa ponovljenih izbora u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici treba obaviti u Centru za prebrojavanje glasova u Prištini.

08.50 - Ponovljeni izbori u tri biračka centra protiču mirno uz veliko prisustvo pripadnika međunarodnih organizacija.

08.25 - Nosilac liste Građanska inicijativa "Srpska" Danijela Vujičić izjavila je da veruje da će ponovljeni izbori proteći u fer i demokratskoj atmosferi i da očekuje pobjedu "Srpske".

08.05 - Komandant Kfora Salvatore Farina obišao je vojnike Kfora koji prate ponovljeno glasanje.

07.30 - Sva glasačka mjesta u tri biračka centra otvorena su na vrijeme u sedam sati, rekao je član Centralne izborne komisije Kosova Nenad Rikalo.

Izbori se održavaju u tri biračka centra, na 27 biračkih mjesta, u osnovnoj školi "Sveti Sava", Medicinskoj i Tehničkoj školi. Pravo glasa ima oko 23.000 glasača.


Za razliku od prvog kruga izbora koji su prekinuti 3. novembra jutros su sva biračka mjesta u Kosovskoj Mitrovici otvorena na vrijeme, rekli su Tanjugu predstavnici OEBS-a.

U Kosovskoj Mitrovici ispred biračkih centara jutros su neviđene mjere obezbjeđenja.
Pored pripadnika kosovske policije i Euleksa, tu su i pripadnicici Civilne žaštite. Svi oni su raspoređeni na mjestima gdje su 3. novembra stajali zagovornici bojkota kojih jutros nema na ulicama.

Povremeno se mogu vidjeti i vojnici Kfora koji patroliraju u svojim automobilima.
OEBS je stigao rano jutros sa biračkim materijalom i sve je spremno za današnje izbore.

Građani sjeverne Mitrovice biraju između pet kandidata za gradonačelnika, među kojima su Krstimir Pantić - Građanska inicijativa "Srpska", Oliver Ivanović - Građanska inicijativa „SDP" i Dimitrije Janićijević iz Samostalne liberalne stranke.
Izbori se ponavljaju nakon što je u ovim biračkim centrima 3. novembra prekinuto glasanje, kada su nepoznate osobe upale i uništile birački materijal i razbile kutije sa glasačkim listićima.

Državni vrh Srbije pozvao je građane Kosovske Mitrovice da učestvuju na današnjim ponovljenim izborima i na taj način pomognu formiranje Zajednice srpskih opština.

Izlazak na ponovljene lokalne izbore u Kosovskoj Mitrovici važan je za ostanak i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i jedini je način za odbranu srpskih interesa, poruka je sa prekjučerašnje završne konvencije Građanske inicijative "Srpska" na kojoj su se Mitrovčanima obratili premijer Srbije Ivica Dačić, kandidat za gradonačelnika Mitrovice Krstimir Pantić i ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izrazio je juče uvjerenje da će građani sjeverne Kosovske Mitrovice izaći na ponovljene izbore u ovom gradu, dodajući da Srbi nikad nisu pogriješili kada su slušali svoju državu.
On je rekao da je nemoguće da i predsjednik države, patrijarh i sve parlamentarne partije osim jedne, predsjednik Republike Srpske i Ministarstvo inostranih poslova Rusije, da svi misle loše Srbima, a da samo nekoliko ljudi koji žive u tri biračka centra misle dobro.

Savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić izjavio je juče da je izlazak na izbore ne samo građanska dužnost, već i patriotski čin.

"Nema druge opcije osim izlaska na izbore i pobjede. Nemamo drugog izbora osim da se sami izborimo za našu Kosovsku Mitrovicu", rekao je Đurić i istakao da birači mogu bez prijetnje da izađu na birališta i da država stoji iza njih.
I Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština pozvao je građane Kosovske Mitrovice da danas izađu na ponovljeno glasanje u ovom gradu.

U saopštenju Upravljački tim navodi da će građani izlaskom na tri izborna centra podržati početak uspostavljanja Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog