Region

Matić: Malo kojem Hrvatu u Vukovaru ne trešte srpske cajke iz automobila

ZAGREB - Hrvatski ministar za pitanja boraca Predrag Matić izjavio je da vukovarskim veteranima smeta ćirilica na tablama, ali ne i srpske folk pjevačice koje nastupaju u Vukovaru.

izvor: Srna 

On ističe da je "rupa u logici" da se jedno pismo, koje je i hrvatsko, proglašava srpskim, a muzika koja je izvorno potekla iz Srbije sluša kao da je najautentičniji hrvatski folklor.

Matić je rekao da u vukovarskim kafićima nikome ne smetaju srpske folk pjevačice koje su, kao i ćirilica, "simbol rata", ali ih niko "tako ne želi percipirati".

On smatra da problem Vukovarčana nije ćirilica, već mala ulaganja i velika nezaposlenost. "Nažalost, malo kojem Hrvatu u Vukovaru ne trešte cajke iz automobila i to dok idu na protest protiv ćirilice. Međutim, kod mnogih Vukovaraca, koji ne protestuju zbog stranačko-ideoloških motiva, ćirilica je tek povod za razmišljanje o mnogim drugim problemima koji tište grad", rekao je Matić za "Jutarnji list".

On kaže da je takozvani Štab za odbranu hrvatskog Vukovara možda svoje protivljenje ćirilici započeo kao "emocionalno okupljanje nezadovoljnih građana", ali je vrlo brzo postao političko udruženje.

Matić je rekao da Štab temu koja je stvar poštovanja Ustavnog zakona pretvara u politikantsko pitanje, mjesecima insistira na njemu i stanje u Vukovaru dovodi do krajnje napetosti.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog