Region

Kosovo: Glasalo 22,38 odsto birača, prebrojavanje u toku

PRIŠTINA - U Centru za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju počelo je prebrojavanje glasačkih listića koji su odnijeti iz sjevernog dijela Kosovske Mitrovice poslije ponovljenog glasanja u tri izborna centra, a Centralna izborna komisija najavila je da će preliminarne rezultate saopštiti u ponedjeljak ujutro.

izvor: Tanjug/Frontal

Prebrojavanje je počelo pošto su iz vozila OEBS-a u Centar unijete sve glasačke kutije i izborni materijal. Među predatim glasovima je 997 takozvanih uslovnih glasova.

Svjetske agencije prenijele su da su ponovljeni izbori u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice održani bez ijednog incidenta, uz velike mjere bezbjednosti, navodeći da se smatraju ključnim po odnose između Beograda i Prištine.

Predsjednica CIK Valjdete Daka navela da je na birališta izašao 5.231 glasač, što znači da je na izbore izašlo 22,38 odsto birača.

Daka je na konferenciji za novinare u Prištini rekla da je CIK na osnovu izvještaja OEBS-a donio odluku da se kutije sa glasačkim listićima odnesu u Centar za brojanje i rezultate u Kosovu Polju, gdje su otišli i i svi članovi biračkih odbora iz tri biračka centra u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, koji će prisustvovati brojanju.

Daka je rekla da objavljivanje rezultata zavisi od brzine brojanja glasova, i da će, čim taj posao bude završen, obavestiti javnost.

Ponovljeno glasanje u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici završeno je sinoć u 19.00 časova zatvaranjem izbornih mjesta.

Na glasačkim mjestima u biračkim centrima poslije 19.00 časova ostali su glasači koji su u posljednjem trenutku došli na glasanje, kako bi ostvarili svoje pravo.

Do 18.00 časova, prema informacijama Građanske inicijative Srpska, glasalo je 21,12 odsto birača.

U tri izborna centra - Osnovna škola "Sveti Sava“, Tehnička i Medicinska škola - juče je ponovljeno glasanje za lokalne izbore, pošto je 3. novembra, usljed incidenta poništeno glasanje.

Ponovljeno glasanje bilo je obilježeno većom izlaznošću birača i većim prisustvom bezbjednosnih snaga.

Sjevernim dijelom Kosovske Mitrovice neprestano su patrolirali Euleks policija, kosovska policija i Kfor, a ispred svih biračkih centara bio je postavljen veći broj pripadnika ovih organizacija, potpomognuti Civilnom zaštitom.

Kosovska policija pojačala je predveče prisustvo svojih predstavnika na prilaznim ulicama izbornim centrima, kao i oko njih.

U tri biračka centra u Sjevernoj Mitrovici pravo glasa na ponovljenim izborima imalo je oko 23.378 birača na 27 biračkih mesta.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog