EU integracije BiH

Kejsi: Međunarodna zajednica očekuje od političara u BiH da ispune uslove na putu ka EU

BANJALUKA - Ambasador Velike Britanije u BiH Najdžel Kejsi izjavio je danas u Banjaluci da međunarodna zajednica očekuje od političara iz BiH da ispune neophodne uslove na putu ka EU.

izvor: Srna 

"Međunarodna zajednica želi da pomogne BiH na putu evropskih integracija. BiH je sada pred trenutkom istine, jer je u pitanje dovedena kredibilnost za dobijanje kandidatskog statusa", rekao je Kejsi novinarima prije početka seminara o ulozi parlamenata u harmonizaciji zakonodavstva države kandidata sa pravnom stečevinom EU.

Prema njegovim riječima, ministri inostranih poslova EU danas razgovaraju o situaciji u BiH. "Oni žele da vide koje će korake politički lideri u BiH načiniti da bi zemlja krenula putem evropskih integracija. Ako ne bude nikakvog signala, bojim se da bi na duži vremenski period bio odgođen taj proces", dodao je Kejsi.

On je ocijenio da 18 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nije načinjen veliki napredak BiH na putu ka EU.

Kejsi je napomenuo da je sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem danas razgovarao o procesu evropskih integracija i napretku u strukturalnom dijalogu koji je važan za uspostavljanje vladavine prava.

Član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju parlamenta Srpske Srđan Mazalica istakao je da je 70 odsto zakonodavstva, koje treba da bude usklađeno sa zakonodavstvom EU, u nadležnosti entiteta.

"Još 2007. godine u Republici Srpskoj donesena je odluka da se započne proces usklađivanja zakonodavstva sa EU. Definisano je i da se svi akti koji se usklađuju sa zakonodavstvom EU razmatraju na parlamentarnom Odboru za evropske integracije“, rekao je Mazalica.

On je napomenuo da je unaprijeđena i metodologija kojom se usklađuje zakonodavstvo Republike Srpske sa zakonodavstvom EU.

Predsjednik Odbora za evropske poslove Sabora Hrvatske Daniel Mondekar naglasio je da je ova zemlja spremna da pomogne BiH na putu ka EU.

"Hrvatska vjeruje da sve zemlje sa prostora bivše Jugoslavije moraju postati članice EU. Svu pravnu stečevinu, prevode svih dokumenata i iskustvo na putu ka EU želimo prenijeti zemljama u regionu“, kaže Mondekar.

Seminar za članove zakonodavnih tijela u BiH organizovala je Spoljnopolitička inicijativa BiH u sklopu projekta "Uključivanje parlamentarnih komisija za EU", koji finansira Vlada Velike Britanije.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog