Vijesti

Naloženo puštanje 10 osuđenih za ratne zločine

MOSTAR - Apelaciono odjeljenje Suda BiH naložilo je puštanje na slobodu desetorice osuđenih na dugogodišnje kazne zatvora zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, jer su im tokom suđenja prekršena prava na osnovu Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, saopštio je u ponedeljak Sud BiH.

izvor: Agencije/Frontal

Osuđenima obustavljeno je izvršenje kazni na koje su bili osuđeni - od 14 do 33 godine zatvora - nakon što je Ustavni sud BiH usvojio žalbe i utvrdio povredu prava optuženih.

"Rješenjem o obustavi izvršenja kazne, osuđeni se odmah puštaju na slobodu", navodi se u saopštenju Suda BiH, koji ističe da protiv ovog rješenja nema žalbe.

Ustavni sud BiH donio je presudu u korist 10 osuđenika za ratne zločine koji su se žalili na presudu Suda BiH, koji je retroaktivno primjenjivao Krivični zakon iz 2003., a takvu praksu je nedavno osporio i Sud za ljudska prava u Strazburu u slučaju prigovora dvojice osuđenika za ratne zločine iz BiH.

Riječ je o Slobodanu Јakovljeviću, Aleksandru Radovanoviću, Branislavu Medanu, Brani DŽiniću, Milenku Trifunoviću i Petru Mitroviću koji su osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora za ratne zločine.

Oslobođeni su i Nikola Andrun, Milorad Savić, Mirko /Špire/ Pekez i Mirko /Mile/ Pekez koji su osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopšteno je iz Suda BiH.

Sud u Strazburu je naveo kako se niko "ne može smatrati krivim za kazneno djelo, nastalo činjenjem ili nečinjenjem, koje nije predstavljalo krivično djelo u vrijeme izvršenja, prema nacionalnom ili međunarodnom pravu".

"Izrečena kazna neće biti teža od one koja se primjenjivala u vrijeme izvršenja krivičnog djela", naveo je Sud za ljudska prava u Strazburu.

Za ratne zločine počinjene tokom rata na području BiH po krivičnom zakonodavstvu bivše Jugoslavije bile su predviđene dvostruko blaže kazne zatvora nego u Krivičnom zakonu BiH, pa je Sud BiH morao da primjeni blaži zakon. Uprkos tome, Sud BiH je primjenjivao daleko strožiji Krivični zakon donesen 2003. godine.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog