Vijesti

Helsinški odbor za ljudska prava RS - Preuzmite odgovornost za oslobađanje ratnih zločinaca

BIJELJINA - Helsinški odbor za ljudska prava Republike Srpske pozvao je vlasti u BiH, predstavnike pravosuđa, međunarodne zajednice i ostale da, povodom puštanja na slobodu 10 lica osuđenih za ratne zločine, preuzmu odgovornost za grube propuste koji će nanijeti dalekosežnu štetu procesuiranju ratnih zločina u BiH.

izvor: Srna 

Iz Helsinškog odbora navode da takvi propusti mogu rezultirati i time da počinioci najtežih oblika kršenja humanitarnog prava ostanu nekažnjeni.

"I ranije smo ukazivali na neprihvatljivost pravosudne prakse da se optuženima za ratne zločine u periodu 1992. do 1996. godine, sudi po Krivičnom zakonu BiH iz 2003. godine. Time je pravna utemeljenost procesuiranja ratnih zločina i izrečenih presuda dovedena u pitanje", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da posebno zabrinjava to što su pojedinci u pravosuđu, zakonodavnim tijelima BiH i dijelovima međunarodne zajednice, uporno insistirali na primjeni Krivičnog zakona iz 2003. godine "iako su znali da to predstavlja kršenje osnovnih pravnih principa i ljudskih prava optuženih lica".

Apelaciono odjeljenje Suda BiH obustavilo je juče izvršenje zatvorske kazne za 10 lica koja su pred ovim sudom osuđena za ratni zločin.

Riječ je o Slobodanu Jakovljeviću, Aleksandru Radovanoviću, Branislavu Medanu, Brani DŽiniću, Milenku Trifunoviću i Petru Mitroviću koji su osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora za ratne zločine.

Oslobođeni su i Nikola Andrun, Milorad Savić, Mirko /Špire/ Pekez i Mirko /Mile/ Pekez koji su osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopšteno je iz Suda BiH.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog