Svijet

Poništen tender za izgradnju dijela Južnog toka kroz Bugarsku

SOFIJA- U Bugarskoj je poništen tender za projektovanje i izgradnju gasovoda "Južni tok", jer zainteresovane firme nisu bile zadovoljne postavljenim rokovima za dostavljanje dokumentacije.

izvor: Srna/Frontal

Iz kompanije "Južni tok - Bugarska" saopšteno je da će biti objavljen novi tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Izgradnja gasovoda, čija se vrijednost procjenjuje na 3,5 milijardi evra, najveća je javna nabavka u Bugarskoj tokom posljednjih nekoliko godina.

Tender za izvođača radova 31. oktobra raspisala je kompanija "Južni tok – Bugarska", koju su osnovali ruski "Gazprom" i Bugarski energetski holding.

Na tender se u predviđenom roku od 15 dana prijavilo sedam konzorcijuma, koje čine uglavnom ruske, njemačke, austrijske i turske firme, javili su bugarski mediji.

Bugarski premijer Plamen Orešarski i generalni direktor "Gazproma" Aleksej Miler ozvaničili su 31. oktobra početak radova na bugarskoj dionici gasovoda, dužine 540 kilometara.

Izgradnju gasovoda, čija je ukupna dužina 2.385 kilometara, podržava devet evropskih država, a kompletni radovi kroz Bugarsku trebalo bi da budu završeni u decembru 2017. godine.

Prve količine prirodnog gasa kroz Bugarsku očekuju se u decembru 2015. godine.

Izgradnja gasovoda "Južni tok", koji predviđa transport do 63 milijarde metara kubnih ruskog gasa u centralnu i južnu Evropu, procijenjena je na 15,5 milijardi evra.

Prema procjenama "Gazproma", nalazišta u Rusiji, odakle će biti transportovan gas, raspolažu sa zalihama za 250 godina.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li već sada znate za koju političku partiju ili pojedinca ćete glasati na predstojećim lokalnim izborima?

Rezultati ankete
Blog