EU integracije BiH

Ketrin Ešton će pregovarati sa političkim liderima u BiH?

BEOGRAD - Ukoliko politički lideri u BiH ne uspiju postići kompromis oko ključnih pitanja, moglo bi se desiti da visokom predstavniku EU Ketrin Ešton bude povjereno da pokuša da pokrene dijalog međusobno suprostavljenih strana, prenose beogradski mediji.

izvor: Srna 

Dobro obaviješteni izvori EU su istakli da je takva zamisao iznesena na zasjedanju šefova diplomatije EU u ponedjeljak, 18. novembra, u Briselu.

Evropski zvaničnici su, uoči godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ocijenili da je vrijeme da BiH iz "dejtonske faze pređe u onu evropsku".

Evropski komesar za proširenje Štefan File ranije je poručio političkim liderima u BiH da je EU sa BiH sklopile Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da "svaka ugovorena strana mora da ispuni svoje obaveze".

On je ukazao da se "isključivo na dejtonskim zakonima ne mogu provesti evropske reforme, već je potrebno usvojiti propise i zakone EU".

Nova rasprava o BiH u Briselu planirana je za decembar.

Savjet ministara EU je zaključio da evropski komesar Štefan File još jednom prije rasprave treba da provjeri mogu li se političke vođe u BiH nagoditi o ispunjavanju uslova koji bi uklonili prepreke BiH na putu ka EU.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog