Vijesti

Nastavljena ekshumacija u sarajevskom naselju Buća Potok

SARAJEVO- Na gradskoj deponiji u sarajevskom naselju Buća Potok nastavljene su ekshumacije posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da pripadaju sarajevskim Srbima ubijenim u proteklom ratu, a novi izvođač radova je preduzeće "Gradsko groblje" iz Visokog.

izvor: Srna/Frontal

"Ekshumacija na ovom lokalitetu, obustavljena 30. avgusta, nastavljena je juče i, uprkos lošem vremenu, radovi su intenzivirani. Osim radova na ovoj lokaciji, ekshumacija će se vršiti i na ostalim lokacijama na deponiji", izjavila je Srni portparol Instituta za nestala lica BiH Lejla Čengić.

Ona je objasnila da se ekshumacija na svim lokacijama ne može raditi istovremeno zbog tehničkih razloga, ističući da će svaka od njih pojedinačno biti detaljno pretražena ukoliko to vremenske prilike dozvole.

Prema njenim riječima, za ove radove biće angažovane mašine koje mogu odgovoriti potrebama određene lokacije.

Ona je potvrdila da će se ekshumacija vršiti sve dok to budu dozvoljavali vremenski uslovi.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić rekao je Srni da nije zadovoljan izborom mašina, dovezenih za potrebe ekshumacije na gradskoj deponiji u sarajevskom naselju Buća Potok.

"Glavni tužilac BiH Goran Salihović u izjavi postavljenoj na veb-stranici Tužilaštva rekao je da je prioritet ekshumacija na gradskoj deponiji za šta su dovezene mašine. Istina je da su mašine dovezene, ali ULT koji ne odgovara za potrebe ekshumacija, nego tovari kamione i ravna zemlju po gradilištima", rekao je Mandić.

On je ukazao da su, umjesto gusjeničara, dovezene mašine na točkovima koje ne mogu da siđu na mjesto ekshumacije, ističući da bi rovokopač mnogo bolje odgovarao za posao ekshumacija na gradskoj deponiji u Buća Potoku.

"Time se obmanjuje javnost, jer šta se radilo tokom septembra i okotobra mjeseca kada su bili mnogo bolji vremenski uslovi. Činjenica je da se na gradskoj deponiji ne može raditi u vrijeme zime, odnosno, skoro do maja", rekao je Mandić.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije ističe da ne želi da bilo ko obmanjuje porodice nestalih.

Ekshumacije posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da pripadaju sarajevskim Srbima ubijenim u proteklom ratu gradskoj deponiji u sarajevskom naselju Buća Potok počele su 28. jula.

Radovi su obustavljeni 30. avgusta, jer Tužilaštvo BiH nije isplatilo 280.000 KM firmama iz Istočnog Sarajeva koje su vršile probno kopanje i ekshumaciju posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da pripadaju sarajevskim Srbima ubijenim u proteklom ratu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog