Vijesti

Online platforma za podatke o incidentima motivisanim mržnjom

SARAJEVO – Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pokrenula je danas platformu pod nazivom Supergrađani / Supergrađanke, koja će na jednom mjestu objediniti podatke o incidentima motivisanim mržnjom, reakciji na te incidente i inicijativama usmjerenim na njihovu prevenciju.

izvor: Frontal.ba

Građani će moći prijaviti takve pojave ispunjavanjem jednostavnog obrasca dostupnog na web stranici, putem emaila, ili korištenjem aplikacije za mobilne uređaje. Relevantne informacije mogu biti dostavljene u različitim formatima, uključujući tu fotografije, zabilješke, video i audio zapise.

 „Među građanima Bosne i Hercegovine postoji snažna spremnost na unapređenje zajednica u kojima žive. Ostvarenje kohezije na nivou zajednice nameće potrebu za otvorenim i konstruktivnim razgovorom o osjetljivim temama, i sagledavanjem problema kao pokretača promjena, a ne kao izgovora za izostanak djelovanja“, izjavio je Alexander Chuplygin, viši predstavnik šefa Misije OSCE-a u BiH.

Interaktivna mapa koja pokazuje nivo sukoba i kohezije zajednica ima za cilj podsticanje dijaloga među lokalnim vlastima, predstavnicima civilnog društva i pravosudnim institucijama, u nastojanju aktivnog smanjenja broja incidenata motivisanih predrasudama. Ovaj projekt dopunjava dugogodišnji rad Misije u oblastima podrške zakonodavnoj reformi, jačanja kapaciteta sektora pravosuđa, odgovornog upravljanja i reakcije građanskog društva na krivična djela počinjena iz mržnje.

Istovremeno sa pokretanjem platforme, organizirana je i radionica za predstavnike opština i aktiviste civilnog društva iz 15 zajednica širom BiH. Navedeni predstavnici, uz podršku Misije, izradiće akcione planove za ostvarenje kohezije unutar zajednice prilagođene potrebama svake pojedinačne zajednice, kojima će izvori sukoba biti definisani i rangirani po stepenu važnosti, uz preciziranje načina za njihovo otklanjanje.

„Naša uloga je skromna, budući da su naši lokalni partneri stvarni nosioci ovog procesa“, dodao je Chuplygin. „Saznanja o problemima prisutnim na lokalnom nivou od presudnog su značaja za donošenje politika rada na osnovu raspoloživih dokaza, u partnerstvu između institucija vlasti i građana.“

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog