EU integracije BiH

Borenović: U BiH neophodno jasno definisati zadatke svih nivoa vlasti na putu ka EU

BANJALUKA - U BiH je neophodno što prije sačiniti dokument "mehanizam koordinacije evropskih integracija", što bi bio preduslov za dalji napredak ka EU, rečeno je danas u Banjaluci na stručnoj raspravi o temi "Koordinacija procesa pravnog usklađivanja u BiH"

izvor: Srna 

Predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović istakao je da je u BiH neophodno jasno definisati zadatke svih nivoa vlasti na putu ka EU.

"Na entitetskom nivou biće potrebno uskladiti više od 70 odsto zakonodavstva sa EU. To je dugotrajan proces, a u Republici Srpskoj do sada je 55 odsto akata djelimično usklađeno sa legislativom EU", rekao je novinarima Borenović.

On je naveo da će od procesa pravnog usklađivanja BiH sa EU zavisiti korištenje sredstava iz fondova pretpristupne pomoći EU od 2014. do 2020. godine iz kojih će zemljama zapadnog Balkana na raspolaganju biti 28 milijardi KM.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić rekao je da će, ukoliko ne bude efikasnosti u usklađivanju zakonodavstva na putu ka EU, najviše izgubiti građani BiH.

"Potrebno je izgrađivanje procesa kojima će se omogućiti napredak zemlje ka EU. Svi nivoi vlasti u BiH imaju svoj dio odgovornosti i zbog toga je neophodno uspostaviti efikasan mehanizam koordinacije", rekao je Škaljić.

Direktor jedinice za politiku i planiranje Misije OEBS-a u BiH Andrea Ćelino naglasio je da legislativa BiH mora biti usklađena sa zakonodavstvom EU.

"Ovaj proces nije moguć ukoliko svi nivoi vlasti međusobno ne usklade legislativu. OEBS će podržati dogovor svih relevantnih faktora u BiH, kojim će se omogućiti napredak ka EU", rekao je Đelino.

Stručnoj raspravi prisustvovali su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa u BiH, Misije OEBS-a i Delegacije EU u BiH.

Raspravu su organizovali Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju paramenta Srpske i Misija OEBS-a u BiH.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog