Vijesti

Djeca iz Konjević Polja kreću u školu u Sarajevu

Da ne bi izgubili školsku godinu, više od 100 djece iz Konjević Polja već danas će biti upisano u OŠ "Vladislav Skarić" u Sarajevu.

izvor: AJB/Fena 

Više od 100 bošnjačke djece iz povratničkog naselja Konjević Polja u bh. entitetu Republika Srpska danas će biti upisano u Osnovnu školu "Vladislav Skarić" na Skenderiji, potvrdio je predstavnik roditelja ove djece Muhizin Omerović, javlja Fena.

Rezultat je ovo danas održanog sastanka roditelja s predstavnicima Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

“Mi nemamo, za sada, drugog izbora jer ne možemo dozvoliti da nam djeca, iako su to pojedinci željeli, izgube godinu. A svi ovi kojima su usta puna BiH, a koji ništa ne rade o ovom pitanju, neka ih bude stid i sram”, kazao je Omerović.

Dodao je da je Sindikat osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo ponudio svoju pomoć u pronalaženju rješenja za djecu Konjević Polja.

Protest pred OHR-om se nastavlja


“Oni su nam ponudili da u Konjević Polje pošalju nastavnike koji su na čekanju, a Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke obećalo je finansijsku pomoć u realizaciji ovog prijedloga. Ali, tek trebamo vidjeti može li i hoće ovo biti urađeno”, dodao je Omerović.

Roditelji i djeca i dalje ostaju ispred Ureda visokog predstavnika (OHR)  tražeći poštivanje svojih prava u potpunosti.

Roditelji traže da njihovoj djeci bude uvedena nacionalna grupa predmeta, po kojoj bi oni pohađali nastavu.

Prije više od mjesec dana, roditelji i djeca došli su iz Konjević Polja u Sarajevo, gdje u šatorskom naselju postavljenom ispred OHR-a traže ispunjenje svojih zahtjeva.

Oni pozivaju lokalne vlasti, ali i međunarodnu zajednicu, da se uključe u rješavanje njihovih problema, kako bi se djeca što prije vratila u školske klupe.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog