Vijesti

Ratni zločini - Za fizičko zlostavljanje civila, pljačkanje i silovanje 11 godina zatvora

SARAJEVO - Sud BiH izrekao je nepravosnažnu presudu kojom je Zoran Dragičević osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti u sarajevskom naselju Grbavica od 1992. do 1994. godine.

izvor:Srna 

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Dragičević fizički zlostavljao civile, pljačkao njihovu imovinu i silovao jednu ženu.

Predsjedavajući Vijeća Zoran Božić rekao je da su iskazi 14 svjedoka, jednog vještaka i više materijalnih dokaza potvrdili da je optuženi vršio inkriminisane radnje koje su, naročito na silovanu osobu, ostavile dalekosežne posljedice.

U kaznu će biti uračunato vrijeme koje je Dragičević proveo u pritvoru, od 4. decembra prošle godine do 3. januara ove godine.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću Suda BiH u roku od 15 dana.

Dragičeviću su produžene mjere zabrane dok za njima postoji potreba, a najduže do upućivanja na izdržavanje kazne.

Dragičevićev branilac Duško Tomić rekao je novinarima da mu je neshvatljiva ova kazna za zločin protiv čovječnosti, jer je izrečena na granici minimuma. Tomić je objasnio da su kazne za ovo krivično djelo mnogo veće i da se optuženi ne mogu braniti sa slobode, kao što je to slučaj sa Dragičevićem.

"Činjenica da je Dragičević osuđen na minimalnu kaznu i da je otišao kući govori da nisu sigurni da se radi o zločinu protiv čovječnosti. Ja sam uvjeren da nije to djelo i mislim da ću na drugostepenom postupku dokazati da se radi o zločinu protiv civilnog stanovništva", izjavio je Tomić.

On je naglasio da mu je neshvatljivo da Sud BiH nastavlja ignorisati odluke Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH. Tomić je naveo da je i danas tražio da se poštuju odluke Ustavnog suda i da Tužilaštvo odmah promijeni kvalifikaciju krivičnog djela.

"Ako Tužilaštvo ne poštuje odluke Ustavnog suda, onda čini krivično djelo. Ja ću podnositi krivične prijave protiv tužilaca i sudija koji ubuduće, za ovakva djela, daju kvalifikaciju zločin protiv čovječnosti“, dodao je Tomić.

Tomić je rekao da je ovaj predmet deset godina tretiran u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, te da je na zahtjev Tužilaštva BiH prebačen u Sud BiH, zbog tvrdnje tužioca da se radi o teškom krivičnom djelu.

"Interesantno je da je Haški tribunal dao mišljenje da se u ovom slučaju radi o zločinu protiv civilnog stanovništva i da treba da se procesuira u kantonalnom sudu. Kada smo očekivali da će se voditi postupak pred Kantonalnim sudom gdje se ne primjenjuje Krivični zakon BiH, Sud BiH je donio rješenje da se ovdje sudi“, kaže Tomić.

On je naveo da je Sud BiH, nakon preuzimanja predmeta od Kantonalnog suda 2006. godine, donio rješenje u kojem stoji da će se Dragičeviću suditi za zločin protiv civilnog stanovništva, što se nije desilo.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je novinarima da je Tužilaštvo BiH zadovoljno izricanjem osuđujuće presude, a kada dobiju pisani otpravak, vjerovatno će se žaliti na visinu kazne i tražiti strožu kaznu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog