Region

Mesić: Crkva je bila protiv gasovoda Južni tok u Hrvatskoj (VIDEO)

Bivši predsjednik Republike Hrvatske nedavno je gostovao u emsiji “Pressjek” regionalne hrvatske televizije “Kanal Ri”. U dijelu razgovora sa novinarom Ernestom Marinkovićem Mesić je izjavio da je crkva bila protiv gasovoda Južni tok.

autor: Frontal (b.mihajlovic@frontal.ba) 

“Ivestitori ne dolaze jer nismo riješili pitanje energenata. Kada je bilo pitanje družbe Adrija (naftovod), trebalo je udružiti rusku družbu sa našim Janafom i stvoriti jedan zajednički naftovod čime bi mi dobili sigurnu naftu za naše rafinerije, a sve što preko Hrvatske ide bi naplaćivali. To su bile stotine miliona.

Uključile su se crkva, ja ne znam zašto crkva, uključile su se sve moguće udruge – plašile su se tog naftovoda“, rekao je Mesić i dodao da zemlja može napredovati samo onda kada ima riješene energente.

On se prisjetio dolaska predsjednika Rusije, Vladimira Putina, na energetski forum u Zagreb 2007. godine.

„Putin je došao u Hrvatsku. Došao je na enegetski forum. S njim je dogovreno da ide družba Adrija i da ide Južni tok. To je najjeftiniji plinski pravac, jer bi išao u koridor naftovoda. Dakle, nema otkupa zemlje. I opet - koliko god nama treba plina dobivamo, a sve što preko nas ide naplaćujemo.

Vlada je bia protiv. Crkva je bila protiv. Sada kad nema energenata kažu da ne dolaze k nama investitori jer nema energenata“, izjavio je Mesić.

Povampirena politika

U ovom intervjuu Stjepan Mesić je govorio i o Zakonu kojim se iz budžeta Hrvatske omogućavaju penzije pripadnicima ustaškog pokreta iz doba NDH u iznosu od 350 miliona kuna godišnje, o reviziji Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj, kao i problemu ćirilice u toj zemlji.

„Krajnje je vrijeme da se povampirenoj politici stane u kraj. Zahvaljujući Narodno-odlobodilačkoj borbi Hrvatska danas postoji“, zaključio je Mesić.

pogledajte video (Dio o energetici pocinje u 12:50)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog