Region

Miler: Južni tok će zauvijek ukloniti tranzitne rizike i obezbijediti stabilne isporuke gasa (Foto)

BEOGRAD- Predsjednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler izjavio je sinoć da je početak izgradnje gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju istorijski važan događaj i nova blistava stranica u istoriji rusko-srpske saradnje i prijateljstva.

izvor: Agencije/Frontal

"Srpska dionica je ključna faza čitavog projekta. `Južni tok` će zauvijek ukloniti tranzitne rizike i obezbijediti stabilne isporuke gasa potrošačima u Srbiji i Evropi", rekao je Miler na svečanosti u Beogradu povodom otpočinjanja izgradnje gasovoda kroz Srbiju.

On je naveo da "Južni tok", koji će imati obim protoka godišnje 63 milijarde kubika gasa, totalno mijenja energetsku situaciju kontinenta i postaje najvažniji element energetske bezbjednosti Evrope.

"Sa 422 kilometra magistralnog gasovoda, dvije kompresorske stanice i kracima gasovoda u susjedne države, Srbija postaje centar tranzita, čuvanja i distribucije gasa u Evropi", poručio je Miler na svečanosti u Palati Srbija, kojoj su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović.

On je istakao da će projekat "Južni tok" sa više od 1,5 milijardi evra direktnih investicija i novim radnim mjestima postati lokomotiva ekonomskog razvoja, ne samo Srbije, već i čitavog regiona.

"Projekat se ralizuje po planu i zahvaljujem srpskim partnerima na saradnji i koorodinisanom radu", rekao je Miler i dodao da će za dvije godine ruski gas preko Crnog mora doći u Srbiji i u Evropu.

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović ocijenila je da će "Južni tok" obezbijediti industrijski i privredni razvoj.

Ona je istakla da će izgradnja ovog gasovoda dovesti do otvaranje novih radnih mjesta u Srbiji.

"Sve države koje će se napajati gasom iz Srbije i sve one koje su na trasi `Južnog toka` zajedno čine jednu porodicu koja će racionalno koristiti svoje resurse, misleći pre svega na buduće generacije", rekla je Mihajlovićeva.

Generalni direktor preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović rekao je da je gasovod "Južni tok" evropski projekat.

On je rekao da može da garantuje da će za dvije godine kompanije "Gasprom", "Srbijagas" i Južni tok - Srbija" u potpunosti izvršiti svoj zadatak i izgraditi gasovod.

 

Vrijednost radova procijenjena je na 1,9 milijardi evra

Srpska i ruska strana su potpisale Protokol o zajmu, Ugovor o tranzitu, dok je Ugovor o povezivanju djelatnosti od opšteg interesa potpisan između Vlade Srbije i preduzeća "Saut strim" iz Novog Sada.

Tender za izvođače radova biće raspisan do polovine decembra ove godine, dok će radovi na terenu krenuti u februaru sljedeće godine.

Vrijednost radova na gasovodu u Srbiji procijenjena je na 1,9 milijardi evra, a dionica kroz Srbiju biće duga 421 kilometar, dok je predviđena i gradnja dva kraka, ka Republici Srpskoj i Hrvatskoj.

Izgradnjom gasovoda "Južni tok" Srbija postaje tranzitna zemlja za gas, a od tranzitnih taksi u početku se očekuje priliv od 200 miliona evra.

Srbija sa godovodom "Južni tok" dobija i drugi pravac snabdjevanja gasom iz Rusije i imaće na raspolaganju čak 41 milijardu metara kubih gasa godišnje.

Izgradnju "Južnog toka" kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće "Južni tok Srbija", u kojem "Srbijagas" ima 49 odsto, a ruski "Gasprom" 51 odsto vlasništva.

Na izgradnji dionice tog transnacionalnog gasovoda kroz Srbiju biće direktno zaposleno 25.000 ljudi, a posredno do 100.000 radnika iz srpskih građevinskih kompanija, proizvođača opreme i preduzeća iz uslužnih djelatnosti.

Međunarodni gasovod "Južni tok" je projekat ruske državne kompanije "Gasprom" vrijedan više od 16 milijardi evra i dovešće ruski gas cjevovodom ispod Crnog mora i kopnom preko Bugarske, Srbije, Mađarske do potrošača u zapadnoj Evropi.

Vlasnici "Južnog toka" su 50 odsto "Gasprom", 20 odsto italijanski "Eni", 15 odsto francuski "EDF" i 25 odsto njemački "Vinteštal". 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog