Intervju

Iz drugih medija (Press RS) Radovanović: Promjene su tu, nema nazad

Radio-televizija Republike Srpske vraća se profesionalnim novinarskim standardima i podizanju kvaliteta programa, koji je u posljednjih nekoliko godina pao na niske grane.

izvor: Press RS

Ovim riječima novi direktor RTRS-a Rajko Radovanović objasnio je kako vidi situaciju na ovoj televiziji, ističući kako je dolazeći na rukovodeće mjesto na televiziji zatekao stanje zrelo za velike promjene i situaciju koja zahtijeva podizanje nivoa profesionalnog odnosa prema struci.


- Zatečeno stanje na RTRS-u jeste da su se neki profesionalni standardi izgubili ili postali nejasni, što je idealno za dvojaka tumačenja koja su se pokazala kao pogubna za funkcionisanje Javnog servisa. Nezamislivo je da se u "Dnevniku 2" iz dana u dan ne poštuje elementarno pravilo druge strane. Nezamislive su "crne liste" kojih je posljednjih godina na RTRS-u bilo previše. Nezamislivo je čujete voditelja sedmične emisije koji u programu kaže da nije pročitao nacrt zakona koji je tema te emisije. Dakle, osnovni zadatak je da se posao vrati u profesionalne i realne okvire u kome se pomenute stvari neće događati, a kamoli biti pravilo - rekao je Radovanović.

Kakve su to "crne liste"?

- Postojale su "crne liste" na kojima su s vremena na vrijeme bile javne ličnosti i iz opozicije i pozicije, kao i neke parlamentarne i vanparlamentarne političke partije. Imali smo parlamentarne stranke iz opozicije ili, recimo, ministre u Vladi RS koje nismo pratili u "Dnevniku 2", što je nezamislivo kad pričamo o bilo kakvim profesionalnim standardima. Da ne bude zabune, te liste su pravljene unutar kuće i nigdje drugde. Promijeniti takvo stanje nije samo profesionalna nego i civilizacijska potreba. Javna je, recimo, tajna da je "Dnevnik 2" i dobar dio informativno-političkog programa uređivao telefonom neko ko ne radi u ovoj kući i upravo to je razlog što u RTRS-u tri godine niste imali glavnog urednika informativnog programa i dvije godine urednika deska. To se, nažalost, i te kako vidjelo u programu.

Gdje se prema vašem mišljenju najviše griješilo?

- Jedna od osobina novinarstva, ne samo ovdje kod nas, nego na Balkanu uopšte, jeste da vrlo često vlasnicima medija, urednicima i novinarima nije dovoljno da se prati realnost nego imaju potrebu da je kreiraju. Toga je bilo dosta na RTRS-u. Moja je namjera da mi budemo hroničari i kritičari realnosti, a ne njeni kreatori. Posebno kada je riječ o političkim i društvenim događajima i situacijama. S druge strane, neke životne, društvene teme koje "bole" građane su bile na marginama i njima ćemo ubuduće posvećivati mnogo više pažnje nego do sad. Ne može Javni servis u nekim stvarima da liči na političku partiju, privatno preduzeće ili nevladinu organizaciju. Praksa da Javni servis funkcioniše po principu poluprivatnih i rodbinskih veza biće po svaku cijenu promijenjena.

Da li je bilo otpora na to što ste zamislili?

- Bilo je svega. Ljudi koji su radili određeno vrijeme u sistemu u kome dugo nije bilo promjena teže doživljavaju te promjene. Suočiti se sa promjenama nakon 11 godina, za mnoge nije nimalo ni jednostavno ni lako. Iz iskustva znam da se kod nas promjene na čelu sistema uglavnom doživljavaju teže nego što bi to u stvarnosti trebalo da bude. Ovdje je bilo uljuljkivanja, začaurenosti, inercija je uzela svoje kad su u pitanju motivi za rad. Ali, promjene su tu, nema nazad i to upravo tako i treba da bude shvaćeno. Svako samo treba da odgovorno radi svoj posao - ni manje ni više.

Javnost je bila iznenađena premijernim emitovanjem serije "Ravna gora".

- Na žalost, nije bilo uobičajeno da RTRS kupuje serije takvog ranga i da ih premijerno emituje. To je jedna od promjena koje se mogu očekivati, da redovno imamo takve sadržaje. Ovaj program je trenutno i najgledaniji i za njega vlada najveće interesovanje. Uz to, RTRS je godinama unazad imalo vrlo loš filmski program. Kvalitetni filmovi su po pravilu - skupi. Međutim, zatekli smo stanje da su kupovani filmovi lošeg kvaliteta po vrlo visokoj cijeni, kao da je riječ o blokbasterima. Tu katastrofalnu praksu ćemo sasvim sigurno promijeniti.

Tragate li za novim TV licima?

- RTRS je velika kuća i ima neprestane potrebe za novinarima i voditeljima. Mene je iznenadilo da RTRS ima mnogo zaposlenih novinara, a zatekao sam samo dva urednika "Dnevnika 2" umjesto četiri. Ono sa čim se suočavate u stvarnosti jeste činjenica da formiranih televizijskih novinara i voditelja ima vrlo malo. Kad kupite program kakav je "Tvoje lice zvuči poznato" ili seriju "Ravna gora", znate da ćete imati i gledanost i sve ostalo što vam treba, ali kad je riječ o voditeljima, takvih garancija nema ili ima vrlo malo. Morate, dakle, da pravite nova lica, a to je proces koji traje.

Šta vam je sada prioritet u programu?

- Treba da budemo prepoznatljivi po "Dnevniku 2". Važno je da gledaoci osjete promjene u sadržaju, u kvalitetu i to se već dešava. Otkako sam došao na RTRS, morao sam više puta unutar kuće da ponavljam očigledne stvari, a to je da RTRS postoji zbog programa, a ne zbog zaposlenih, zbog potreba gledalaca, a ne zbog našeg poimanja tih potreba. "Dnevnik 2", koji je dugo bio najgledanija takva emisija u RS, a zatekao sam je na trećem mjestu po gledanosti, nakon dnevnika Alternativne televizije i BN televizije. Već to je jedva zamislivo, s obzirom na kapacitete RTRS-a pri čemu ne potcjenjujem kolege iz drugih kuća, ali je još gora neka opšta unutrašnja prihvaćenost da je to jednostavno tako i da se ne može promijeniti. E, pa može i promijeniće se vrlo brzo. Ohrabruje i činjenica da je ukupan rejting RTRS-a sa 10,4 u septembru, porastao na 11,6 u oktobru.

Kakve će izmjene pretrpjeti sam program?


- Postoji samo jedan pravi parametar: gledaoci. I oni su, kao apsolutni korektiv našeg rada, uvijek u pravu, imaju pravo da pitaju i da kritikuju sve. Naš cilj je da budemo ono što Javni servis treba da bude, da razmišljamo o građanima RS, o društvu u kojem i mi radimo i i živimo te da poštujemo profesinalne norme našeg posla. Ukratko, sasvim je dovoljno da radimo profesionalno te da imamo rejting i kredibilitet. I to će se vidjeti u programu jer ima emisija koje su tokom godina izgubile svoj smisao, čiji je rejting toliko nizak da jednostavno nema razloga da postoje. S druge strane, uvodićemo postepeno i neke nove emisije.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog