EU integracije BiH

Otkazan sastanak zbog nesposobnosti vlasti u BiH da postignu zajedničko stajalište

Sastanak privremenog Pododbora za inovacije, informaciono društvo, socijalnu politiku i javno zdravstvo, zakazanog za 27. i 28. novembar u Mostaru, otkazan je od strane Evropske komisije, zbog nesposobnosti vlasti u BiH da postignu zajedničko stajalište o temama o kojima se trebalo raspravljati, saopšteno je iz delegacije Evropske unije u BiH.

Iz istog razloga, u junu je otkazano održavanje ovog Pododbora, što je već tada bilo bez presedana, kako je istaknuto u Izvješću o napretku objavljenom 16. oktobra.

Sastanci Pododbora, koji su ustanovljeni u okviru Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, imaju za cilj da posluže kao dijalog između BiH i Evropske komisije kako bi se BiH približila standardima i politikama EU u različitim područjima. Zbog toga, aktivno sudjelovanje BiH na takvim sastancima najbolja ilustracija da je zemlja predana procesu integracije u EU. Evropska komisija žali što je BiH i što su njeni građani izgubili još jednu priliku da iskoriste ovaj sastanak u kojem je, između ostalog, trebao biti predstavljen određeni broj novih EU programa iz područja nauke, istraživanja, obrazovanja, programa za mlade, medije i kulturu kojima bi se omogućilo sudjelovanje različitih sudionika i građana, a za razdoblje 2014 – 2020. godine. Ovakav razvoj naglašava još jednom, hitnu potrebu za uspostavu funkcionalnog mehanizma koordinacije procesa EU integracija unutar BiH, a kao pretpostavka za EU ​​integracije.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog