Vijesti

Lazanski: Ko kontroliše istoriju kontroliše sadašnjost i budućnost

PALE- Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata pokušava se iskoristiti za reviziju istorije i dodatne pritiske na Srbe, zbog čega bi na vrijeme trebalo napraviti strategiju za suprotstavljanje takvim trendovima, upozorio je vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski.

izvor: Agencije/Frontal

"U nekim centrima moći u zapadnoj Evropi, kao i u Sarajevu, sprema se jedna vrsta proslave koja bi, istovremeno, bila i jedna vrsta revizije uzroka početka Prvog svjetskog rata, gdje bi se krivica pokušala pripisati Srbima", rekao je Lazanski sinoć na Palama na predavanju o temi "Vojnopolitička situacija u Republici Srpskoj i osvrt na Prvi svjetski rat".

On je naveo da je interesantno da Srbija, kao država, nije učinila ništa na naučnom i državnom nivou da pokuša da locira pokušaje revizije razloga početka Prvog svjetskog rata, dok Republika Srpska ipak sprema predavanja, okrugle stolove i pokušava da takve trendove "sasiječe u korijenu".

"Pokušaji revizije istorije ne dolaze sa nivoa država, ali je vrlo indikativno da dolaze iz nekih zapadnoevropskih zemalja. Neke zapadne zemlje nakon Prvog svjetskog rata pokušale su da naprave neku vrstu pomirenja, a sada uzrok za ovaj rat, koji je bio najveća klanica naroda u Evropi, pripiše Srbima", rekao je Lazanski.

Ističući da onaj ko kontroliše istoriju kontroliše sadašnjost i budućnost, Lazanski je ocijenio da je sada potrebno napraviti sve da se i budućim naraštajima koji rastu na prostorima bivše Jugoslavije, posebno u BiH, ta istorija predstavi onakvom kakva zaista jeste i predstavni ono što je naučna istina.

"Treba organizovati što više okruglih stolova, emisija, publikacija ili neku vrstu `bijele knjige` na srpskom i na engleskom jeziku. Vidjećemo iz kojih centara moći će to sve ići i u kom pravcu", dodao je Lazanski.

On je podsjetio da su Nijemci nakon Drugog svjetskog rata kao nacija koja je počinila najviše zločina u oba svjetska rata nosili "krst na sebi", ali su uspješno kroz razbijanje Jugoslavije to "gurnuli pod tepih" i sada drugima drže lekcije.

Ovaj vojnopolitički komentator kaže da su njemački planovi za pohod na Balkan napravljeni šest mjeseci prije Sarajevskog atentata. Lazanski navodi i da su, kada je riječ o Prvom svjetskom ratu, sve arhive otvorene, i britanske i američke i ruske, te da se zna šta se tada dešavalo.

"Možda ovome i ne bi trebalo davati veliku dimenziju, ali treba raditi sistematski, ne da se Srbija i Republika Srpska pravdaju, jer nemaju zašto da se pravdaju, već da se ne dozvoli revizija istorije", istakao je Lazanski.

Komentarišući vojnopolitičku situaciju na prostoru BiH, Lazanski je ocijenio da je ona pomalo komična, a kao najracionalniji naveo prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je rekao da cijeli prostor BiH treba demilitarizovati.

"U BiH postoji vojska koja po svojoj strukturi liči na bivšu JNA, a znamo ko je protiv nje ustao na prostorima BiH. Pitanje je zbog čega postoji ta vojska. Da li samo zbog mirovnih misija, kao što je Avganistan, a koju plaćaju svi građani BiH", zapitao je Lazanski.

Lazanski dodaje da se može postaviti pitanje kakve veze to ima sa bezbjednošću u BiH i ocijenio da tim misijama BiH samo može "navući dodatnih nevolja".

On je upozorio i na one koji se vraćaju sa sirijskih ratišta kao džihad ratnici i upitao šta će od iskustva, indoktrinacije, planova i akcija donijeti u BiH.

"Bijela Al kaida je najopasnije protivnik i SAD i Evrope, a moguća je samo na teritoriji BiH zato što se rasno fizički ne može razlikovati ko je pripadnik `bijele` Al kaide, a ko dolazi iz arapske zemlje", naveo je Lazanski.

Pozivajući se na izjavu sirijskog ambasadora u Srbiji, Lazanski je rekao da na sirijskom ratištu ima nekoliko hiljada džihad ratnika sa područja BiH, Sandžaka, Kosova, Makedonije.

On je upozorio da će njihovim povratkom doći do velikih problema na ovim prostorima, te da se njihov odlazak ne može kontrolisati.

"Nadam se da će američke i britanske obavještajne službe, koje su u BiH jako prisutne, jer je ova zemlja u tom smislu `izbušena`, voditi računa šta im se može desiti od tih ratnika", zaključio je Lazanski.

Sinoćnje predavanje organizovala je Studentska organizacija Filozofskog fakulteta na Palama.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog