Svijet

Srbija bez članstva u STO zbog GMO

BEOGRAD - Srbija ni ove godine neće biti primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju /STO/, a glavni razlog je taj što nije odobrila promet genetski modifikovane hrane /GMO/.

izvor: Novosti

Jedan od glavnih uslova ulaska u STO bila je liberalizacija trgovine GMO, nezvanično saznaju "Večernje novosti" u Vladi Srbije.

Rok, koji je Srbija dobila od STO da do 15. oktobra dozvoli promet genetski modifikovanih proizvoda, nije ispoštovan.

Srbiji je pokušala da "izađe u susret" time što je bilo dovoljno da izmjene zakona o GMO odobri samo Vlada, jer u većini novih članica koje se kandiduju dozvole prometa genetski modifikovane hrane mora da odobri i Skupština.

Izvor lista ističe da nije bilo struja u Vladi za GMO, ali je pritisak javnosti bio ogroman.

"Prvi korak je bio da izbegnemo član zakona kojim se zabranjuje promet GMO, ali bismo kasnije u Zakonu propisali strogu proceduru koju ni jedan odsto uvoznika GMO ne bi mogao da ispoštuje. Ispunjenje uslova koji bi zakon odredio bilo bi praktično nemoguće", kaže ovaj izvor.

Samo 28 zemalja svijeta dozvolilo je promet genetski modifikovane hrane, a većina od 159 članica STO nije dala "zeleno svjetlo" za GMO, među njima Norveška, Francuska, Švajcarska, Luksemburg, Grčka, Austrija, Mađarska, Poljska, Bugarska i Irska.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić kaže da Srbiju ne treba da brine to što neće biti primljena u STO, jer time ništa ne dobija.

"Prijem u STO ne donosi veći kreditni rejting, niti bolje uslove od onih koje već imamo", kaže Ševarlić i podsjeća na sporazume Srbije sa Rusijom i CEFTA-om.

U Srbiji su 83 opštine potpisale Deklaraciju o zabrani GMO hrane, a u ostalim opštinama je procedura u toku.

Dvadeset ekoloških organizacija zakazalo je za 4. decembar u 11.00 časova miran građanski protest protiv GMO pod nazivom "Marš protiv Monsanta".

Tada će biti organizovan živi lanac oko Narodne skupštine Srbije zbog planirane izmjene postojećeg restriktivnog zakona Srbije koji onemogućuje uzgoj, promet i uvoz GMO hrane u Srbiji.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog