Vijesti

Šetači na sudu

U Osnovnom sudu u Banjaluci juče je saslušano 10 građana u svojstvu okrivljenih koji se terete za prekršaje iz člana 106. Zakona o bezbjednosti saobraćaja BiH BiH, tokom građanskih protesta, 13., 15. i 16.juna 2012.godine.

izvor: RTVBN

Saslušani su, u stvari, šetači iz građanske inicijative „Park je naš“, koji su uz stotine drugih, tih dana, protestvovali zbog rušenja tzv. Picinog parka i izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa kod „Medicinske elektronike“.

Šetači su krivi, jer su prelazili na crveno i šetanjem po kolovozu ometali normalno odvijanje saobraćaja. Tako piše u prekršajnoj prijavi koju su dobili godinu dana nakon banjalučkih protesta.  Sudija Osnovnog suda je devet šetača saslušavala dva sata, tokom kojih su iznosili svoje argumente zbog čega je postupak apsurdan. Troje od njih je odbilo da prihvati uslovnu kaznu u trajanju od 6 mjeseci i sudske troškove u iznosu od 50 KM.  Nastaviće da dokazuju nevinost.

Jedan od predvodnika „šetača“, Miodrag Dakić, takođe je odbio da prihvati krivicu. Pokušavao je sudiji da objasni širi kontekst priče o parku, uz činjenicu da je investitor, Mile Radišić, početkom novembra u Okružnom sudu u Banjaluci, osuđen na tri godine zatvora.

Urednik medijskog projekta “BUKA”, Aleksandar Trufunović, platiće kaznu, ali takođe smatra da je sud potpuno ignorisao razloge šetača koji su ustali u odbranu parka i počinjena djela tretirao isključivo kao saobraćajni prekršaj.

Aktivisti iz inicijative “Park je naš” su ranije saopštili da je pokretanje prekršajnog postupka još jedan pokušaj zastrašivanja šetača koji se vrši na njih preko policije RS. Ono što ih je najviše iznenadilo, ali i naljutilo je činjenica da su za prekršajnu prijavu saznali tek kada su dobili poziv na sud, odnosno da im policijski službenici, prilikom protesta, nisu saopštili da su počinili prekršaj, nego da se radi o redovnom legitimisanju.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog