Vijesti

Četvoro finalista iz BiH na međunarodnom festivalu dječijeg jednominutnog filma

SARAJEVO-Među 15 filmova iz cijelog svijeta, koji su izabrani u finale Međunarodnog festivala jednominutnog dječijeg filma, koji će se održati u Amsterdamu od 28 – 30 novembra 2013. našla su se čak četiri filma, koja su snimila djeca iz Bosne i Hercegovine.

izvor: Frontal

Od ukupno 315 nominiranih filmova, filmovi Džejlana Sefića iz Velike Kladuše, Mateja Tokića iz Kupresa, Ivane Šušnjar iz Posušja i Jovane Šikanić iz Prnjavora, takmičiće se za nagrade u različitim kategorijama. Svi oni, u organizaciji UNICEF-a, putuju u Amsterdam, gdje će prisustvovati i profesionalnoj filmskoj radionici. Pored njihovih, u finalu će se naći i filmovi djece iz Vijetnama, Ukraine, Libije, Kambodže, Armenije, Gruzije, Pakistana i Meksika.

Izabrani filmovi takmičiće se u tri kategorije: “Minut slobode” – koji autorima daje mogućnost da kažu šta god žele, “Naopačke” – kategorija filmova u kojima autori ukazuju na stvari koje u društvu nisu postavljene kako treba, te “Autoportret” – u kojima autori govore o sebi, vlastitim stavovima i pogledima na život. Na Festivalu će pobjednici iz sve tri kategorije dobiti Tommy Nagradu, te HDFlip kameru.

“Drago nam je da se metoda aktivnog uključivanja djece pokazala kao veoma uspješna i da je nastalo preko 100 filmova koja su u potpunosti kreirala djeca. Mnogi od njih su veoma dirljivi. Nekoliko filmova je pokrenulo već predstavnike lokalnih zajenica da reaguju, a mi vjerujemo da će mnoga djeca koja su bila dio ovog projekta nastaviti da se bore za svoja prava i da će i u budućnosti pronalaziti načine kako poboljšati okruženje u kojem odrastaju za svako dijete”, istakla je predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog