Vijesti

Iz snježnog nanosa kod Bileće izvučeno 25 ljudi

Istočno Sarajevo - Tim “Nevesinje-puteva” izvukao je 25 ljudi iz snježnog nanosa na putu Kifino Selo-Morinje, opština Bileća, koji su bili zavijani u četiri terenska vozila, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Izvor:Glas Srpske

Tim “Nevesinje-puteva” izvlači vozila koja su sinoć ostala blokirana u snježnom nanosu.

Na području opštine Srebrenica većina lokalnih i nekategorisanih puteva nije prohodna, sva raspoloživa građevinska mehanizacija je na terenu, a prioritetni putni pravci za čišćenje su oni koji vode prema naseljima gdje ima djece školskog uzrasta.

Snijeg je zavijao pojedina sela na području Kupresa i odsjekao ih od centra opštine.

Kada je riječ o prohodnosti puteva, teško stanje je i u Istočnom Drvaru i Kneževu, gdje je visina snijega od 70 do 80 centimetara, dok se saobraćaj na ostalim putnim pravcima u Srpskoj odvija otežano i usporeno, osim na području Trebinja, gdje su putevi prohodni.

Zbog snježnih padavina u prekidu je nekoliko dalekovoda na području dobojske regije, dok su trenutno bez struje banjalučka mjesta Bastasi, Momići, Memići, Eraci, Javorani, Tisovac, Zeleni Vir, Debeljaci i dio naselja Vrbanja, kao i kompletno područje Potkozarja i pojedine mjesne zajednice Kupresa.

Zbog kvara na dalekovodu od Stoca, opština Ljubinje od juče nema električne energije, a kvar još nije otklonjen zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Zbog kvara na pumpama za vodu u opština Bileća je povremeno u prekidu snabdijevanje vodom. Radovi na otklanjanju kvara u toku.

U ostalim područjima Republike Srpske snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Visina snježnog pokrivača u Banjaluci iznosi oko 30 centimetara, u banjalučkim naseljima Bočac, Agino Selo, Krmine više od 70 centimatara, dok je u Mjesnoj zajednici Stričići do jednog metra, gdje ima nanosa i do 1,5 metara.

Visina snijega u Doboju je 37 centimetara, na prevoju Čemerno 30 centimetara, a na području Bijeljine 15 centimetara u nižim, pa do 40 u višim predjelima.

Republička uprava Civilne zaštite i dalje će pratiti stanje na terenu, preduzimati aktivnosti iz svoje nadležnosti i izvještavati u skladu sa potrebama, navodi se u saopštenju.

Doboj:  Grad pod snijegom, oboreno 30 stabala

Doboj - Snježne padavine u Doboju paralisale su saobraćaj, jer je federalno preduzeće “Doboj-putevi” iz Matuzića angažovalo samo jedno vozilo za čišćenje, a snijeg je u užem dijelu grada oborio i 30 stabala, istaknuto je na sjednici gradskog Štaba za vanredne situacije.
Predsjednik Štaba Dragan Vasilić izjavio je da je grad prinuđen da dodatno angažuje svu raspoloživu mehanizaciju lokalnih preduzeća da bi se stanje normalizovalo.

Vasilić je ujedno ukazao na loše zakonsko rješenje kada je riječ o proceduri provođena javnih tendera, u ovom slučaju nemogućnosti da bude određeno drugo preduzeće koje će čistiti snijeg.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Zlatko Spasojević izjavio je da je firma iz Matuzića u 23.45 časova prošle noći do četiri jutros angažovala jedno vozilo za čišćenje snijega i da su poručili da raskinu ugovor, ako nisu zadovoljni stepenom čišćenja.

Milko Vidaković iz Civilne zaštite u Doboju rekao je da je zbog težine snijega oboreno 30 stabala, što je izazvalo veće materijalne štete na parkiranim vozilima.

On je naglasio da većina nekategorisanih lokalnih puteva po mjesnim zajednicama nije očišćena i da zbog toga učenici iz Gornje Paklenice jutros nisu došli u školi.

Vidaković kaže da većina naselja ima potrebnu mehanizaciju za čišćenje snijega ali da grad mora da plati njihovo angažovanje.

“U mjesnim zajednicama na višim nadmorskim visinama snijeg je napadao i do 60 centimetara”, rekao je Vidaković.

Komandir dobojske saobraćajne policije Dragiša Kojić izjavio je da je evidentirana jedna saobraćajna nezgoda kada je automobil udario u granu na putu i da je zbog loše očešćen snijega otežan saobraćaj.
Meteoalarm upozorava na opasno vrijeme za Višegrad

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti oblačno vrijeme sa snijegom, a meteoalarm upozorava na opasno vrijeme za regiju Višegrad.

Regija Višegrad je na meteoalarmu označena narandžastom bojom koja ukazuje na opasno vrijeme sa snijegom, ledom i niskom temperaturom vazduha, sapšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Na potencijalno opasno vrijeme sa snijegom, ledom i niskom temperaturom ukazuje za regije Banjaluka, Prijedor, Bihać, Sarajevo, Tuzla, Foča, a sa vjetrom za Livno i Trebinje.

Iz Hidrometeorološkog zavoda navode da će snijeg intenzivnije padati u istočni krajevima, ali da će tokom dana padavine slabiti i postepeno prestajati.

Najviša dnevna temperatura vazduha iznosiće od minus dva do jedan, na planinama od minus pet, na jugu oko pet stepeni Celzijusovijih.

Jutros je u Srpskoj i Federaciji BiH bilo pretežno oblačno vrijeme sa snijegom, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorolškog zavoda.

Na Bjelašnici je izmjereno 66 centimetara snijega, u Bihać 38, Doboju 37, Sarajevu 34, Banjaluci 30, Tuzli 28, Goraždu 25, na Sokocu 22, u Sanskom Mostu 18, Bugojno, Prijedoru i Zvorniku 16, te u Drvaru 12.
U Stričićima snježni nanosi i do metar i po

Visina snijega u Banjaluci iznosi više od 30 centimetara, na seoskom području u Aginom selu i do 70 centimetara, a na području Stričića i Pavića snježni nanosi dostižu i do metar i po.
Putevi na gradskom i seoskim područjima Banjaluke su prohodni, a ekipe Zimske službe su stalno na terenu, rečeno je Srni u Administrativnoj službi grada.

Prema informacijama dežurnih službi, očišćene su prioritetne saobraćajnice, a redovno se čiste i trotoari.

Ekipe na terenu uklanjaju i polomljene grane, koje su pale pod težinom snijega.

Iz Administrativne službe grada apeluju da vozači ne ostavljaju svoja vozila na trotoarima, jer tako otežavaju rad ekipa na terenu.

Gradska uprava poziva građane i vlasnike poslovnih prostora i objekata, da očiste snijeg ispred svojih objekata.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog